A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

118 річниця від дня народження У. Самчука

Дата: 23.02.2023 08:44
Кількість переглядів: 70

Фото без опису

 

 

            Улас Олексійович Самчук (1905-1987 рр.) – український  письменник, журналіст і публіцист, редактор, член уряду УНР у вигнанні, український прозаїк, який жив і писав в еміграції.

           20 лютого 118 річниця від дня народження видатного письменника, літописця змагань українського народу .

      Народився на  Дубенщині у 1905 році, навчався в початкових класах  у Дермані. В 1921-1925 роках – в Кременецькій українській мішаній приватній гімназії імені Івана Сташенка, де розпочалася його літературна діяльність, формувалась громадська позиція, прищеплювалась любов до рідного краю, гордість бути українцем. Саме у гімназії У. Самчук редагував рукописні журнали «Юнацтво» і «Хвиля» і вперше в журналі «Юнацтво» у 1922 році  помістив вірш «Не любити не можу свою я країну». Пізніше, будучи уже за кордоном, у 1926 році в варшавському журналі «Наша бесіда» опублікував перше оповідання «На старих стежках». В цьому ж році за політичними мотивами залишив Польщу і виїхав до Німеччини. Пізніше з 1929 по 1941 рік деякий час проживав у Чехословаччині в Празі. Додому повернувся на короткий час у 1941 році. В Рівному був редактором газети «Волинь» майже рік. В 1942 році арештований німецькою владою, але згодом його було випущено і він їде до Львова.  З 1944 року починається період другої еміграції письменника, яка продовжується до самої його смерті.

        В його доробку велика кількість творів, серед них є присвячені нашому Кременцю. В 1946 році виходить повість «Юність Василя Шеремети», де згадуються роки навчання у Кременецькій гімназії, у книгах спогадів «На білому коні» і на коні вороному» згадує рідну серцю Волинь.

 Улас Самчук   один із перших висвітлив трагедію українського народу – голодомор у повісті «Марія». Найвидатнішим твором вважається трилогія «Волинь», яка принесла  світову славу 32 річному письменнику.

        У   Кременецькому краєзнавчому музеї діє виставка присвячена У. Самчуку, де демонструються фото різних років  життя письменника,  його родини,  книги , буклети заходів, фото меморіальних таблиць, кімнат та пам’ятника   відкритих на Волині: у Кременці, Рівному, Дермані, с. Тилявці на Шумщині і у Луцьку.   

 

Фото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь