A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 19.01.2022 11:47
Кількість переглядів: 255

 

 

 

Коли фізична особа звільняється від подання податкової декларації?

Державна податкова інспекція інформує, що згідно з п. 179.4 ст. 179 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) в таких випадках:

а) незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, які:

- є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;

- перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;

- перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

- перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року;

б) в інших випадках, визначених розд. IV ПКУ.

Відповідно до п. 179.1 ст. 179 ПКУ платник податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) зобов’язаний подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і декларація не подається (п. 179.2 ст. 179 ПКУ), якщо такий платник податку отримував доходи:

- від податкових агентів, які згідно з розд. IV ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених розд. IV ПКУ;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розд. IV ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до розд. IV ПКУ;

у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до розд. IV ПКУ оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

 

 

             Для підтвердження права на пільгу з плати за землю та нерухомість необхідно подати заяву та документи

Щороку власникам нерухомого майна та земельних ділянок нараховуються податки, які встановлюються рішеннями сільської, селищної або міської рад. Органи місцевого самоврядування також мають право визначати перелік пільгових категорій населення, щодо сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, чи земельної плати.

Ознайомитися із рішеннями самоврядних органів та перевірити, чи людина має право на пільгу, чи ні, можна на сайті відповідної тергромади. Адже для того, аби фахівці податкової служби краю, нараховуючи вищевказані податки, застосували пільгу, громадянам необхідно звернутися із відповідними заявами про застосування пільги до податкових інспекцій за місцем реєстрації. До заяви необхідно долучити відповідні документи, які підтверджують належність особи до пільгової категорії, принагідно (за потреби) громадяни можуть провести звірку нарахованих сум.

Додатково повідомляємо, що звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

 

 

Яка відповідальність за порушення вимог щодо застосування РРО та/або ПРРО?

Державна податкова інспекція інформує про відповідальність за порушення вимог щодо застосування РРО та/або ПРРО.

Оскільки продаж товару без застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного РРО не є триваючим порушенням і невидача касового чеку під час кожного продажу товару визнається окремим порушенням, то наступне незастосування РРО та/або ПРРО чи невидача чеку при продажу товару буде вважатись повторним порушенням.

Отже, у разі виявлення під час перевірки суб’єкта господарювання підтверджених належним чином фактів неодноразового порушення вимог щодо застосування РРО та/або ПРРО, до суб’єкта господарювання застосовуються фінансові санкції у розмірі 100% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг); за кожне наступне вчинене порушення – у розмірі 150% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг).

Детальніше із зазначеною інформацією можна ознайомитися в розділі 109.18 загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу, який розміщено за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

 

З 1 січня скасовано акцизні марки для звичайних (неігристих) вин та тестових зразків алкогольних напоїв

З 1 січня 2022 року в Україні скасовано акцизні марки для звичайних (неігристих) вин та тестових зразків алкогольних напоїв. Цю норму прописано у Законі України від 30.11.2021 р. №1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».   

Законом передбачено розширення переліку товарів, які не підлягають маркуванню марками акцизного податку – тестовими зразками алкогольних напоїв та натуральними винами, без додавання спирту, міцність яких не перевищує 15%.

Йдеться, зокрема, про звичайні (неігристі) вина та зброджені напої, фактична міцність яких вище 1,2% об'ємних одиниць етилового спирту, але не вище за 15%. За умови, що етиловий спирт, який міститься у готовому продукті, має ферментне походження.

А також про тестові зразки алкогольних напоїв, які не призначені для роздрібного продажу та ввозяться суб'єктами господарювання, що мають ліцензії на право гуртової торгівлі відповідною продукцією, для проведення досліджень або випробувань, але не більше 3 л кожного виробу.

Під проведенням досліджень та випробувань мається на увазі калібрування лабораторного обладнання, проведення дегустацій, вивчення фізико-хімічних показників, дизайну. 

Мова не йде про скасування сплати акцизного податку, тільки про те, що у виробників відпадає необхідність замовляти та закуповувати марки акцизного податку і клеїти їх на вироблену продукцію.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua 

Підписуйтесь на сторінку Державної податкової служби України у Facebook facebook.com/TaxUkraine

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» 

 

 

 

На Тернопільщині торік видали майже 21 тис. електронних ключів

Минулого року фахівці структурних підрозділів Головного управління ДПС у Тернопільській області надали платникам 100840 адміністративних послуг. До того ж 72670 таких послуг надано підрозділом електронних сервісів. Адже кількість тих, хто активно використовував електронні сервіси податкової служби, застосовуючи цифровий підпис, зростає. Найпопулярніший – Електронний кабінет, за допомогою якого платники можуть не лише подавати звітність, а й стежити за сплатою податкових платежів, отримувати довідки тощо. Тим більше, що в час поширення коронавірусної інфекції дистанційне спілкування – безпека для власного здоровя та своїх родин.

Минулого року найчастіше звертались у податкову, аби отримати картку платника податків та внести до паспорта громадянина України дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків. Цією послугою скористалися 47325 жителів області. Другою за актуальністю залишається послуга видачі відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків, яку отримали 15604 особи. Також значну кількість послуг було надано щодо отримання витягу з реєстру платників єдиного податку та реєстрації платником єдиного податку, а це – 10 800 та 6 010 адмінпослуг відповідно.

Також упродовж січня-грудня 2021 року жителі та суб’єкти господарювання нашого краю отримали 20908 сертифікатів електронного цифрового підпису. Дану послугу надають безкоштовно працівники сектору реєстрації користувачів управління (центру) сертифікації ключів ІДД ДПС України у приміщенні Центру обслуговування платників Тернопільської ДПІ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь