A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

СТВОРЕННЯ ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

Дата: 27.07.2021 11:18
Кількість переглядів: 386

ПОНЯТТЯ ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

Фермерське господарство - це форма підприємницької діяльності громадян, які мають намір виготовляти товарну сільськогосподарську продукцію, а також, переробляти та реалізовувати її з метою отримати прибуток на земельних ділянках, наданих їм у  власність  та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільського сподарського виробництва, особистого селянськогого сподарства.

Один громадянин України або кілька громадян України, які є родичами або членами сім'ї, відповідно до закону, можуть створити фермерське господарство.

Кожний дієздатний громадянин України, який досяг 18-річного віку та виявив бажання, має право створити фермерське господарство.

 

За типами фермерські господарства можуть бути створені:

 

  • без статусу юридичної особи  як фізична особа-підприємець(організація роботи здійснюється  на основі діяльності фізичної особи – підприємця та має статус сімейного фермерського господарства, якщо використовується праця членів такого господарства, які є виключно - фізичною особою - підприємцем та членами її сім’ї);
  • із статусом юридичної особи:
  • сімейне фермерське господарство, яке використовує у своїй діяльності,лише працю членів господарства, які є виключно членами однієї сім’ї;
  • сімейне фермерське господарством, яке залучає у своїй діяльності інших громадян, лише для робіт сезонного характерута інших робіт,  котрі пов’язані із діяльністю господарства та потребують спеціальних знань чи навичок.

 

ПОРЯДОК СТВОРЕННЯ ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

За умови набуття громадянином України або кількома громадянами України, які виявили бажання створити фермерське господарство, права власності або користування земельною ділянкою  фермерське господарство підлягає державній реєстрації у порядку, який встановлений законом для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

 

СТВОРЕННЯ СІМЕЙНОГО ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА БЕЗ НАБУТТЯ СТАТУСУ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ

Фізичною особою самостійно або із членами її сім’ї, може бути засноване сімейне фермерське господарство без статусу юридичної особи, яке діятиме на підставі договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства, який  повинен бути укладеним у письмовій формі та нотаріально посвідчений за місцем знаходження майна та земельних ділянок фермерського господарства.

Договір про утворення сімейного фермерського

господарства повинен містити наступні відомості:

  • назву, місцезнаходження (адресу) господарства, мету та види його діяльності;
  • порядок прийняття рішень та координації спільної діяльності членів господарства;
  • правовий режим спільного майна членів господарства;
  • порядок покриття витрат та розподілу результатів (прибутку або збитків) діяльності господарства між його членами;
  • порядок вступу до господарства та виходу з нього;
  • трудові відносини членів господарства;
  • прізвище, ім’я та по батькові членів господарства, ступінь їх родинного зв’язку, паспортні дані та реєстраційні номери облікових карток платників податків (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті, реєстраційні номери облікових карток платників податків не зазначаються);
  • інші положення, що не суперечать чинному законодавству.

ГОЛОВОЮ сімейного фермерського господарства є член сім’ї, який визначений договором (декларацією) про створення сімейного фермерського господарства, та який зареєструється як фізична особа - підприємець, та в подальшому виступатиме від імені господарства.

 

СТВОРЕННЯ ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА ІЗ  СТАТУСОМ  ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ

Фермерське господарство як юридична особа діє на основі статуту, в якому зазначаються найменування господарства, його місце знаходження, адреса, предмет і мета діяльності, порядок формування майна (складеного капіталу), органи управління, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до господарства та виходу з нього та інші положення, що не суперечать законодавству України.

Перелік необхідних документів

Для того, щоб здійснити реєстрацію фермерського господарства як юридиної особи його голові необхідно подати до виконавчих органів сільських, селищних та міських рад, Київській, Севастопольській міській, районній, районній у містах Києві та Севастополі державній адміністрації, або  через центри надання адміністративних послуг; нотаріусу наступний перелік  документів: заяву про державну реєстрацію створення юридичної особи; протокол загальних зборів засновників фермерського господарства (оригінала або нотаріально засвідчену копію); статут; документ, що підтверджує сплату адміністративного збору; нотаріально засвідчену копію документа, який посвідчує особу, яка являється кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи, - для фізичної особи - нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, - для фізичної особи - резидента.

Після того, як здійснено реєстрацію фермерського господарства потрібно виконати ще декілька дій :

  1. у територіальному органі Державної фіскальної служби стати на податковий облік (також щодо здійснення переходу на спрощену систему оподаткування);
  2. отримати сертифікат електронного ключа в центрі сертифікації ключів, наприклад на сайті АЦСК "Україна", який у подальшому неохідний для надання звітності у фіскальну службу у електронній формі;
  3. у разі якщо фермерське господарство має намір одержувати доходи у безготівковій формі, необхідно у банківській установі відкрити поточний рахунок.
  4.  

ЧЛЕНСТВО У ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВАХ

Подружжя, батьки подружжя, їх  діти, яким на день створення фермерського господарства виповнилося 14 років, інші члени сім’ї, родичі, котрі об’єдналися для того, щоб спільно займатися діяльність фермерського господарства, визнають та виконують положення  зазначені у установчому документі фермерського господарства, можуть  бути членами фермерського господарства.

Якщо фермерське господарство створюється одним із членів сім’ї, то інші члени його сім’ї та його родичі членами фермерського господарства можуть стати у разі внесення змін до його установчого документа.

 

МАЙНО ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

До складу майна фермерського господарства можуть входити:

  • споруди,
  • облаштування,
  • будівлі,
  • цінніпапери,
  • матеріальні цінності,
  • продукція, вироблена господарством в результаті господарської діяльності,
  • одержані доходи,
  • грошові кошти, які передаються членами фермерського господарства до його складеного  капіталу,
  • інше майно, набуте на підставах, що не заборонені законом, право користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будівлями, спорудами, обладнанням, а також, інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність).

Відповідно до статті 16 Закону України «Про фермерське господарство» фермерське господарство здійснюючи свою діяльність може будувати господарські будівлі, житлові будинки та споруди на земельних ділянках, які належать йому  та членам на праві власності відповідно до затверджених документаціїі з землеустрою та містобудівної документації у встановленому законом порядку, а також на орендованій земельній ділянці за попереднім погодженням з орендодавцем.

 

ПІДТРИМКА ДЕРЖАВИ, ЩО НАДАЄТЬСЯ ФЕРМЕРСЬКИМ ГОСПОДАРСТВАМ

→ Держава здійснює доплату  єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування членам/голові сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи, що створено відповідно до статті 81 Закону України «Про фермерське господарство» та зареєстрований платником єдиного податку четвертої групи.

 

→ державна фінансова підтримка відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств, завтердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 лютого 2018 року № 106, здійснюється за напрямами:

 

  1. часткова компенсація витрат фермерським господарствам, пов’язаних з наданими сільськогосподарськими дорадчими послугами (крім новостворених);
  2. фінансова підтримка новостворених фермерських господарств для отримання сільськогосподарських дорадчих послуг;
  3. бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) - новоствореним фермерським господарствам;
  4. спеціальна бюджетна дотація за утримання корів усіх напрямів продуктивності фермерському господарству, у власності якого перебуває від п’яти корів, ідентифікованих та зареєстрованих відповідно до законодавства.

Розподіл бюджетних коштів за вищезазначеними напрямами затверджується Міністерством економіки.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь