A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Порядок присвоєння та зміни адреси об'єкта будівництва

Дата: 02.02.2021 12:45
Кількість переглядів: 186

 

 

 

 

 

Кременецький місцевий центр з надання

безоплатної вторинної правової допомоги

 

Порядок присвоєння та зміни адреси об'єкта будівництва

Донедавна законодавством не було врегульовано єдиний порядок присвоєння адреси об’єкту будівництва, тому вирішення цих питань покладалось на органи місцевого самоврядування та місцеві державні адміністрації та здійснювалось на підставі розроблених та затверджених ними порядків, а у разі їх відсутності на снові загальних норм чинного законодавства, що регулюють повноваження даних органів.  Все це на практиці нерідко призводило до затягування строків вирішення питання та обтяжливих вимог до заявників щодо збору значного переліку необхідних документів.

Проте, 01 липня 2019 року набрав чинності Порядок реалізації експериментального проекту з присвоєння адрес об’єктам будівництва та об’єктам нерухомого майна, затверджений Постанову КМУ №367 від 27.03.2019 року «Деякі питання дерегуляції господарської діяльності».

За вибором замовника будівництва адреса об’єкту будівництва присвоюється:

  1.  під час надання будівельного паспорта забудови земельної ділянки (далі - будівельний паспорт) або містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки (далі - містобудівні умови та обмеження). У разі коли до заяви про надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки законодавством вимагається подання викопіювання з топографо-геодезичного плану, то таке викопіювання подається у масштабі М 1:500 із зазначенням місця розташування запланованих об’єктів будівництва, а також головного входу до будинку (для будинків);
  2. після отримання права на виконання будівельних робіт;
  3. після прийняття об’єкта в експлуатацію.

Уповноважений орган з присвоєння адреси (виконавчий орган сільської, селищної, міської ради або місцева державна адміністрація (якщо об’єкт розташований на території, на яку не поширюються повноваження сільської, селищної, міської ради) протягом п’яти робочих днів з дня отримання від замовника будівництва документів, визначених частиною третьою статті 27 або частиною третьою статті 29 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”:

  • приймає рішення про присвоєння адреси об’єкту будівництва;
  • оприлюднює рішення про присвоєння адреси об’єкту будівництва на своєму офіційному вебсайті (за наявності) або в друкованому засобі масової інформації місцевої сфери розповсюдження (за відсутності веб-сайту);
  • забезпечує внесення інформації про присвоєння адреси об’єкту будівництва до реєстру адрес, який ведеться відповідно до Положення про містобудівний кадастр, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 2011 р. № 559 (Офіційний вісник України, 2011 р., № 41, ст. 1673);

- забезпечує розміщення скан-копії рішення про присвоєння адреси об’єкту будівництва в реєстрі містобудівних умов та обмежень.

Рішення про присвоєння адреси об’єкту будівництва за зверненням замовника будівництва надається у паперовій формі.

Присвоєна відповідно до цього розділу адреса об’єкта будівництва вказується в містобудівних умовах та обмеженнях (як місце розташування об’єкта) або будівельному паспорті. У містобудівних умовах та обмеженнях і будівельному паспорті додатково зазначаються відомості про дату та номер рішення уповноваженого органу з присвоєння адреси про присвоєння адреси об’єкту будівництва та найменування такого органу.

У разі зміни місця розташування об’єкта подається заява до уповноваженого органу з присвоєння адреси, який протягом п’яти робочих днів з дня отримання заяви:

  1.  приймає рішення про зміну адреси об’єкта будівництва;
  2.  оприлюднює рішення про зміну адреси об’єкта будівництва на своєму офіційному веб-сайті (за наявності);
  3.  забезпечує внесення змін до містобудівних умов та обмежень у частині зміни місця розташування об’єкта та внесення цієї інформації до реєстру містобудівних умов та обмежень;
  4.  забезпечує розміщення скан-копії рішення про зміну адреси об’єкта будівництва в реєстрі містобудівних умов та обмежень.

Рішення про зміну адреси за зверненням замовника будівництва надається у паперовій формі.

Підставами для відмови у внесенні змін до містобудівних умов та обмежень у частині зміни місця розташування об’єкта є:

  1.  неподання документів, необхідних для прийняття рішення про внесення змін до містобудівних умов та обмежень у частині зміни місця розташування об’єкта;
  2.  невідповідність намірів забудови вимогам містобудівної документації на місцевому рівні.

Відмова у внесенні змін до місця розташування об’єкта здійснюється шляхом направлення листа з обґрунтуванням підстав такої відмови відповідним уповноваженим органом містобудування та архітектури у строк, що не перевищує  5 днів.

Отже, адреса об’єкта будівництва є унікальною та необхідною сукупністю реквізитів, що допомагає ідентифікувати об’єкт та визначити місце його розташування на місцевості.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь