A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини податкової

Дата: 29.01.2021 10:04
Кількість переглядів: 155

Фото без опису

Порядок реєстрації касира для роботи з програмним РРО

 

Державна податкова інспекція нагадує, що програмний реєстратор розрахункових операцій (далі – ПРРО) реєструється на окрему господарську одиницю, реквізити якої зазначаються у розрахунковому документі (чеку).

Касир, що здійснює розрахункові операції засобами такого ПРРО, має засвідчувати відкриття зміни, проведення розрахункової операції шляхом накладання на повідомлення про відкриття зміни, розрахунковий документ/Z-звіт свого електронного підпису або електронної печатки суб’єкта господарювання, на якого зареєстровано ПРРО.

Для роботи ПРРО необхідно надати дані сертифікатів електронних підписів і/або печаток касирів, які будуть працювати в програмі. Такі дані відносяться до Реєстру на підставі поданого суб’єктами господарювання в електронній формі «Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа» (для повідомлення щодо сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО із зазначенням ідентифікатора ключа.

Реєстрація касира в розділі «Програмний РРО» Електронного кабінету (https://cabinet.tax.gov.ua) здійснюється шляхом подання повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, яке розміщено за адресою:

- Головна>Електронна звітність>Платникам податків про електронну звітність>Інформаційно-аналітичне забезпечення>Реєстр форм електронних документів/Реєстр форм електронних документів (перелік сервісних запитів для юридичних осіб)/j1391801;

- Головна>Електронна звітність>Платникам податків про електронну звітність>Інформаційно-аналітичне забезпечення>Реєстр форм електронних документів/Реєстр форм електронних документiв (перелік сервісних запитів для фізичних осіб)/f1391801.

У відкритій частині Електронного кабінету в розділі «Допомога» розміщено покрокову інструкцію щодо створення електронних документів за допомогою меню «Введення звітності».

У розділі «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету необхідно створити документ за ідентифікатором форми «J/F1391801 – Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа».

Інструкція щодо заповнення Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за формою J/F1391801 розміщена у банері «Програмні РРО» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/instruktsii-schodo-zapovnennya-form/.

 

Податковий орган спише штраф та пеню за певних умов

 

Так, при погашенні у повному обсязі грошовими коштами платниками податків протягом шести місяців з 10.12.2020 суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), що виник станом на 1 листопада 2020 року, та за умови сплати поточних податкових зобов’язань у повному обсязі, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого податкового боргу, підлягають списанню за заявою платника податків.

Зазначена норма не застосовується щодо:

– великих платників податків, що відповідають критеріям, визначеним п.п. 14.1.24 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України;

– осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства;

– осіб, щодо яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;

– банків, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» зі змінами та доповненнями;

– осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

– осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

Штрафні санкції і пеня, що підлягають застосуванню та нарахуванню у зв’язку зі сплатою такого податкового боргу, не підлягають застосуванню та нарахуванню, а нараховані підлягають коригуванню до нульових показників.

Головне управління ДПС у Тернопільській області нагадує, що зазначені преференції дозволені Законом України від 4 грудня 2020 року №1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої распіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», та набули чинності 10.12.2020.

 

Відображення видів діяльності у звітності платника єдиного податку

 

Державна податкова інспекція повідомляє, що з 1 січня 2021 року набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 09.12.2020 №752 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року №578» (далі – Наказ №752), згідно із яким внесено зміни, зокрема, до форми податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи-підприємця, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 №578 зі змінами та доповненнями (далі – Декларація).

Декларація за оновленою формою, у редакції Наказу №752, подається за податкові звітні періоди 2021 року.

У полі 9 «Види підприємницької діяльності у звітному періоді» розділу І «Загальні показники підприємницької діяльності» Декларації, зазначається код та назва виду економічної діяльності відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД) лише тих видів підприємницької діяльності, які фактично здійснювалися у звітному періоді платником єдиного податку.

До того ж при створенні в меню «Введення звітності» Електронного кабінету Декларації, в електронному вигляді таблиця поля 9 такої Декларації містить лише одну строку. За потреби кількість рядків може бути збільшено, шляхом додавання нової строки у таблиці поля 9 Декларації, яке здійснюється натисненням правої кнопки миші при наведенні курсору на рядок поля 9. Повинна з’явитись панель інструментів редагування рядків таблиці.

 

Торік жителям Тернопільщини віддали 27,1 млн грн заборгованої зарплати

 

Упродовж усього 2020 року фахівці Головного управління ДПС у Тернопільській області приділяли окрему увагу легальному оформленню найманої праці на теренах нашого краю, виплаті заробітної плати працівникам у належному та повному обсязі, перерахунку відповідних податків до бюджетів. Серед засобів впливу – роз’яснювальна, контрольно-перевірочна робота, спільні заходи з органами місцевого самоврядування.

Так, за результатами проведеної роз’яснювальної роботи із керівниками підприємств, які допустили заборгованість із виплати заробітної плати та податкових платежів, працівникам виплатили 27,1 млн грн заборгованої зарплати. До бюджетів ці субєкти господарювання перерахували 5,6 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 15,4 млн грн єдиного соціального внеску.

Спільно з органами місцевої влади з питань контролю за додержанням законодавства про оплату праці податківці провели роз’яснювальну роботу із керівниками 124 підприємств. Відтак 115 (93%) із них підвищили рівень виплати заробітної плати своїм працівникам. Додаткові надходження до бюджетів склали 9,7 млн грн, з яких 4,5 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 5,2 млн грн єдиного внеску.

Торік податківці провели 76 перевірок щодо платників податків, які виплачували заробітну плату та інші доходи громадянам з порушенням вимог податкового та іншого законодавства (єдиний внесок). При цьому перевірили діяльність 51 суб’єкта господарювання – юридичної особи та 25 приватних підприємців. Порушникам донарахували 7,1 млн грн податків та зборів (штрафних санкцій та пені), з яких 5,1 млн грн податку на доходи фізичних осіб, 523,6 тис. грн єдиного внеску та 653,3 тис. грн військового збору.

Завдяки активізації роз’яснювальної роботи в грудні додатково оформлено трудові відносини із 5445 найманими працівниками.

«Застосування РРО підприємцями у 2021 році»

 

Кінець року традиційно багатий на законодавчі зміни. Цьогоріч він проходив під знаком підтримки малого бізнесу. Законодавець намагався вживати заходів, аби пом'якшити для підприємців, які й так потерпали від специфічних умов ведення бізнесу 2020 року, наслідки масштабної фіскалізації як неминучої тенденції світової інтеграції України.

Одним із таких кроків стало прийняття закону щодо змін до правил використання у господарській діяльності реєстраторів розрахункових операцій. Саме з метою більшої поінформованості платників податків нещодавно в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області провели сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО підприємцями у 2021 році».

На питання платників відповідав начальник управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Тернопільській області Віктор Притула.

Пропонуємо добірку питань, які цікавили додзвонювачів під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

 

Питання: Планую здійснити реєстрацію підприємця та обрати другу групу єдиного податку. Чи потрібно буде застосовувати касовий апарат?

Віктор Притула: Нагадаю, що використання РРО підприємцями-платниками єдиного податку, відтерміновано до 1 січня 2022 року.

Проте є виключення для обов’язкового застосування РРО та/або програмного РРО для платників єдиного податку другої-четвертої груп (фізичними особами-підприємцями), які здійснюють:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

-реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

 

Питання: Якщо не видано фіскальний чек, яку штрафну санкцію очікувати продавцю товарів з нового року?

Віктор Притула: Згідно із п. 1 ст. 17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» передбачена штрафна санкція за порушення, вчинене вперше, у розмірі 10 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг).

Дана штрафна санкція у такому розмірі тимчасово передбачена до 1 січня 2022 року відповідно до п. 11 розділу ІІ Прикінцевих положень зазначеного закону. Отже, якщо споживачеві не видано розрахунковий документ (чек) наприклад, на суму 75 грн, то штрафна санкція застосовується в сумі 7,50 гривень (75 х 10%=7,50).

 

Питання: Фактичною перевіркою встановлено, що продано через програмний РРО підакцизний товар без режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД. В якій сумі буде застосовано штраф?

Віктор Притула: Штрафна санкція застосовується у розмірі триста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 5100 гривень (п. 11 ст. 17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»).

Питання: Встановлено наявність у торговому об’єкті товарів, які не обліковані у встановленому порядку, тобто не надані під час проведення перевірки документи, що підтверджують їх облік. Як визначають штрафну санкцію контролери?

Віктор Притула: До суб’єкта господарювання застосовується штрафна санкція у розмірі подвійної вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо встановлено наявність товару у сумі 2000 грн, які не обліковані, то штрафна санкція застосовуватиметься у розмірі 4000 грн (2000х2=4000). Коли сума не облікованого товару становитиме 35 грн, то штрафна санкція складатиме 170 грн, тому що 35х2=70, що є менше, ніж десять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Питання: Чи необхідно застосовувати РРО при торгівлі на ринку?

Віктор Притула: Зауважу, що відповідно до законодавчих новацій, платники єдиного податку, що належать до 1 групи РРО у своїй діяльності не застосовують.

Фізична особа-підприємець, яка здійснює роздрібний продаж товарів в магазинах та об’єктах ресторанного господарства, які розташовані на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи, та відповідно зобов’язана застосувати РРО в залежності від обраної системи оподаткування та виду здійснюваної діяльності.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь