A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини податкової

Дата: 28.01.2021 08:46
Кількість переглядів: 135

Фото без опису

Єдиний рахунок – для комфортної сплати податків

 

Державна податкова інспекція повідомляє, що спосіб сплати податків через єдиний рахунок є комфортним, оскільки скорочує платникам фінансові витрати і час на формування розрахункових документів. У такий спосіб можна сплатити всі поточні платежі, податковий борг за такими платежами та недоїмку з єдиного внеску, грошові зобов'язання, які визначено на підставі податкових повідомлень-рішень.

Нагадуємо, що єдиний рахунок для сплати податків запроваджено з 1 січня 2021 року. Щоб перейти на єдиний рахунок, необхідно здійснити три простих кроки.

Перший – через Електронний кабінет подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» за формою J/F 1307001.

Другий – отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

Третій – надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів.

Платники, які не подали Повідомлення за формою J/F 1307001, продовжують сплачувати платежі безпосередньо на бюджетні/не бюджетні рахунки.

Зауважимо, що з часу використання єдиного рахунку платник зобов'язаний здійснювати сплату платежів, через єдиний рахунок. В іншому випадку такі кошти, сплачені на інші рахунки, вважаються помилково сплаченими грошовими зобов'язаннями.

Для зарахування коштів на єдиний рахунок платник заповнює розрахунковий документ на переказ, відповідно до вимог Порядку заповнення документів на переказ, у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 №666.

Як перейти на єдиний рахунок, можна ознайомитися на відео за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi/7081.html.

Відмітку про сплату за ліцензії на торгівлю алкоголем чи тютюном проставлять територіальні органи ДПС

 

Відповідно до ст. 16 Закону України від 19 грудня 1995 року №481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №481) контроль за сплатою річної плати за ліцензії здійснюється органом виконавчої влади, уповноваженим Кабінетом Міністрів України видавати ліцензії на виробництво спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, і пального, оптову торгівлю спиртом, оптову та роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, і пальним, на зберігання пального. Для здійснення контролю суб’єкт господарювання (у тому числі іноземний суб’єкт господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) подає зазначеному органу копію платіжного доручення з відміткою банку про сплату.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку органів ліцензування та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» із змінами та доповненнями органом ліцензування щодо діяльності з виробництва алкогольних напоїв (тютюнових виробів) визначено ДПС, оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями (тютюновими виробами) – територіальні органи ДПС.

Отже, суб’єкту господарювання для внесення відмітки про чергову сплату за ліцензію на право виробництва, оптової, роздрібної торгівлі алкогольними напоями (тютюновими виробами) необхідно звернутись до уповноваженого органу ліцензування із заявою, до якої додати оригінал ліцензії та копію платіжного доручення з відміткою установи банку про сплату.

Законом №481 не встановлено конкретного терміну, протягом якого орган ліцензування проставляє таку відмітку.

При цьому, розгляд заяв щодо внесення відмітки про внесення чергових платежів до ліцензії на право виробництва, оптової, роздрібної торгівлі алкогольними напоями (тютюновими виробами) на наступний період здійснюється відповідно до Закону України від 2 жовтня 1996 року №393/96-ВР «Про звернення громадян».

 

Як скасувати помилково проведену суму розрахунку через РРО та/або ПРРО

 

Державна податкова інспекція повідомляє, що реєстрація видачі коштів при скасуванні помилково проведеної через реєстратор розрахункових операцій (далі – РРО) суми розрахунку здійснюється шляхом реєстрації від’ємної суми.

При цьому забороняється реєструвати через РРО від’ємні суми з використанням операції «сторно».

Водночас суб’єкти господарювання, які застосовують програмні РРО (далі – ПРРО), можуть використати операцію «сторно», однак до моменту реєстрації наступного розрахункового документа таким ПРРО. У такому разі, якщо сформований розрахунковий документ через ПРРО із помилковою сумою за розрахункову операцію, то така операція скасовується шляхом наступної реєстрації операції «сторно» із реєстрацією такої операції на фіскальному сервері, формуванням фіскального номера розрахункового документа на таку операцію та зазначенням фіскального номера розрахункового документа, який сторнується.

За фактом видачі коштів та скасуванням помилково проведеної через РРО та/або ПРРО суми розрахунку, помилкової форми оплати складаються акти. Так, якщо сума коштів, виданих при поверненні товару чи рекомпенсації раніше оплаченої послуги, перевищує 100 грн, то матеріально відповідальна особа господарської одиниці або особа, яка безпосередньо здійснює розрахунки, повинна скласти акт про видачу коштів.

Такий самий акт складається під час скасування помилково проведеної через РРО та/або ПРРО суми розрахунку або помилково вибраної форми оплати (готівка, картка, кредит тощо). В акті зазначаються дані про помилкову суму та реквізити розрахункового документа.

Зазначені акти передаються до бухгалтерії суб’єкта господарювання і зберігаються протягом трьох років. У разі відсутності у суб’єкта господарювання бухгалтерії зазначені акти слід зберігати у будь-який зручний та не заборонений чинним законодавством спосіб.

Разом з тим, суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі, зобов’язані надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі.

 

Тернополянам повернули 13 мільйонів гривень податкової знижки

Торік на Тернопільщині правом на податкову знижку скористалися 5343 особи. Упродовж 2020 року вони задекларували 69,9 млн грн витрат.

Більшість із них, а це 3924 або 73,5 відсотка стосувалися податкової знижки в зв’язку з понесеними витратами на навчання. Повернути надмірно сплачений податок на доходи фізичних осіб, бо були сплачені страхові внески за договорами довгострокового страхування життя, виявили бажання 1043 особи.

Правом на податкову знижку у звязку зі сплатою відсотків за іпотечними кредитами та понесеними витратами по оплаті допоміжних репродуктивних технологій та усиновленню дітей скористалися відповідно 30 та 15 жителі Тернопілля.

Повернули кошти й 13 декларантам, які понесли витрати у зв’язку з пожертвуваннями, стільком – через видатки на будівництво (придбання) доступного житла. Податковою знижкою у звязку з переобладнанням транспортних засобів скористалися 11 наших краян.

За наслідками перерахунків декларантам нашої області повернули 13 млн грн податку на доходи фізичних осіб.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь