A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Світло, що рятує життя!

Дата: 25.01.2021 10:23
Кількість переглядів: 275

Фото без опису

Одна з найпоширеніших причин ДТП в Україні – низька видимість пішоходів в темний час доби, особливо в осінньо-зимовий період. Дуже часто водії просто не мають змоги побачити пішоходів на достатній для успішного гальмування швидкості. Але вирішити цю проблему можна за допомогою світлоповертальних елементів.

 Відомо, що їхнє використання дозволяє знизити травматизм та смертність на дорогах в 6-8 разів. Чому ж так відбувається? Цифри говорять самі за себе: під час руху автомобіля з увімкненим ближнім світлом фар водій може помітити пішохода на відстані 25-30 метрів. Але якщо людина носитиме світловідбивачі, то відстань її видимості збільшиться до 130-150 метрів! А з дальнім світлом фар водій бачитиме пішохода на відстані від 300 до 400 метрів.

Та для глибшого розуміння проблеми варто звернути увагу на  шлях, який мусить подолати водій перед повною зупинкою. Статистичні дані говорять самі за себе: гальмівний шлях автомобіля на швидкості 60 км/год на сухій дорозі становить приблизно 30 метрів. При цьому, пішохода в темному одязі водій побачить на відстані 20 метрів. А при швидкості 80 км/год машина проходить 22 метри за секунду. Значить, за 2 секунди він встигне пройти цілих 44 метри! А людину в одязі із світлоповертаючими елементами буде видно на відстані 130 метрів! Важливість носіння світловідбивачів стає ще більше очевидною із розумінням того, що на сьогодні більшість автомобілістів перевищує швидкість в стандартних 60 кілометрів за хвилину. 

 Окрім того, світлоповертальні елементи можуть зберегти життя не лише людини, вони можуть зробити помітнішими на дорозі і домашніх улюбленців.

Дуже показовим є європейський досвід використання світлоповертальних елементів. Зокрема, в Норвегії використання світлоповертальних елементів дозволило скоротити травматизм серед пішоходів на 85%. А це, між іншим, більш ніж у 6,5 разів. Цікаво, що за останні кілька років в Фінляндії жоден нічний пішохід не загинув внаслідок наїзду. Саме тому в багатьох країнах (Фінляндії, Данії, Швеції, Естонії, Білорусі) на законодавчому рівні закріплено обов’язкове носіння одягу з елементами світловідбивачів.

 У 2020 році норму обов’язкового носіння світлоповертальних елементів нарешті запроваджено і в Україні. Відповідно нових змін до Правил дорожнього руху, пішоходи у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості обов’язково мають використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет, тощо) або ж одяг має бути з такими світлоповертальними елементами. Штраф за недотримання цієї вимоги нині становить 51 грн. Проте до Верховної Ради України уже подано законопроєкт, яким передбачається збільшення стягнення за це порушення до 255 грн.

Доведеною ефективність світлоповертання є не лише в одязі, але й в елементах інфраструктури. Якісна візуалізація дорожніх знаків, розміток, пішохідних переходів, зупинок громадського транспорту та власне самого транспорту сприяє зниженню рівня аварійності та її наслідків. У рамках реалізації нового проєкту «Безпечне місто» Міжнародний благодійний фонд планує розробку заходів з підвищення стану вулично-дорожньої мережі із залученням компанії 3М – найбільшого у світі виробника якісних, зносостійких та екологічних матеріалів, що забезпечують найвищу ефективність світлоповертання та розпізнавання дорожнього полотна.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь