A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини податкової

Дата: 19.01.2021 12:34
Кількість переглядів: 149

Ставка 7% та звітність з ПДВ – за новою формою

Державна податкова інспекція нагадує платникам податків, які є платниками ПДВ, що декларацію з податку на додану вартість за грудень 2020 року, термін подання якої спливає 20 січня 2021 року, потрібно буде  складати та подавати до органів ДПС вимог Закону України №962-ІХ  від 4 листопада  2020 року  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій», яким були внесені зміни до Податкового Кодексу України. Який набрав чинності з  23 грудня 2020 року.

Також інформуємо, що з 23 грудня 2020 року деякі операції з ПДВ звільнені від оподаткування та оподатковуються за ставкою 7%, а саме: тимчасово, з 1 січня 2023 року до 1 січня 2025 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання послуг з демонстрування, розповсюдження та показу демонстраторами та розповсюджувачами національних фільмів та іноземних фільмів, які дубльовані, озвучені державною мовою на території України, за умови, що такі національні фільми та іноземні фільми адаптовані відповідно до законодавства в україномовні версії для осіб з порушеннями зору та осіб з порушеннями слуху.

Тимчасово, до 1 січня 2023 року, операції з постачання послуг із тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями і подібними засобами тимчасового розміщування (клас 55.10 група 55 КВЕД ДК 009:2010), оподатковуються за ставкою у розмірі 7 відсотків.

При цьому ставка на рівні 7% поширюватиметься й на операції з постачання нерезидентами (імпорт) резиденту на території України вищезазначених послуг.

Тобто резидент, відповідно  ст. 208 Податкового Кодексу України, який буде отримувати кінокультурні послуги від нерезидента, має сплачувати ПДВ із вартості таких послуг за ставкою 7%, а не 20%.

За ставкою 7% на постійній основі оподатковуються операції з:

- постачання послуг із показу (проведення) театральних, оперних, балетних, музичних, концертних, хореографічних, лялькових, циркових, звукових, світлових та інших вистав, постановок, виступів професійних мистецьких колективів, артистичних груп, акторів та артистів (виконавців), кінематографічних прем’єр, культурно-мистецьких заходів;

- постачання послуг із показу оригіналів музичних творів, демонстрації виставкових проектів, проведення екскурсій для груп та окремих відвідувачів у музеях, зоопарках та заповідниках, відвідування їх територій та об’єктів відвідувачами;

- постачання послуг із розповсюдження, демонстрування, публічного сповіщення і публічного показу фільмів, адаптованих в україномовні версії для осіб з порушеннями зору та осіб з порушеннями слуху.

 

 

РРО: застосування та відтермінування для підприємців

 

З 1 серпня 2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг». Даний документ визначає застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Законом встановлено обов'язкове застосування РРО для фізичних осіб-підприємців II-IV груп з 1 січня 2021 року, а з 1 квітня 2021 року – для всіх підприємців платників єдиного податку II-IV груп.

Зауважимо, що 1 грудня 2020 року Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платникам єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій», яким відтерміновано до 1 січня 2022 року обов'язкове застосування РРО чи програмних РРО (ПРРО) для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку ІІ-IV груп та обсяг доходу, яких протягом календарного року не перевищує граничного обсягу доходу, встановленого для І групи платників єдиного податку, але крім тих, які проводять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування.

Отож, РРО не будуть застосовувати платники єдиного податку І групи та фізичні особи-підприємці ІІ-IV групи незалежно від обраного виду діяльності, якщо обсяг їх доходу протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати. У розрахунку граничного обсягу доходу беруть участь усі види доходів, отриманні платником єдиного податку від здійснення ним підприємницької діяльності протягом календарного року. У випадку перевищення ліміту у 220 розмірів мінімальної заробітної плати, підприємцю необхідно розпочинати застосовувати РРО з першого місяця кварталу, наступного за місяцем такого перевищення, у всіх подальших податкових періодах протягом його реєстрації як платника єдиного податку.

Зазначимо, що з 1 січня 2021 року РРО чи ПРРО застосовують підприємці ІІ-IV групи єдиного податку, які здійснюють:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Однак, варто зазначити, що фізичні особи-підприємці, що перебувають на єдиному податку і займаються продажем підакцизних товарів, не звільняються від використання РРО.

Нагадаємо, що реєстратор розрахункових операцій – це пристрій або програмно-технічний комплекс, у якому реалізовані фіскальні функції, і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (надання послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з видачі готівкових коштів власником електронних платіжних засобів та з приймання готівки для подальшого переказу.

По суті це аналог касового апарату, тільки у вигляді програмного забезпечення для комп'ютера, смартфона чи планшета. Він дозволяє виконувати фіскальні функції шляхом реєстрації чеків РРО на сервері податкової через Інтернет.

Реєстрація програмного РРО здійснюватиметься через Електронний кабінет.

 

Преференції для бізнесу: списання штрафних санкцій та пені

 

Державна податкова інспекція нагадує, що Законом України від 4 грудня 2020 року №1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-CoV-2» (далі – Закон №1072), який набрав чинності з 10.12.2020 року, внесено зміни, зокрема, до підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), який доповнено пунктом 23.

Зазначений пункт передбачає, що при погашенні платниками податків грошовими коштами в повному обсязі протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом №1072 суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), який виник станом на 1 листопада 2020 року, та за умови сплати поточних податкових зобов’язань у повному обсязі, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого боргу підлягають списанню, у порядку, визначеному для списання безнадійного податкового боргу, за заявою платника податків.

Проте, положення цього пункту не застосовується щодо:

- великих платників податків, що відповідають критеріям, визначеним підпунктом 14.1.24 пункту 14.1 статті 14 Кодексу;

- осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з питань банкрутства;

- осіб, відносно яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;

- банків, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;

- осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

- осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

Штрафні санкції і пеня, що підлягають, застосуванню та нарахуванню у зв’язку зі сплатою такого податкового боргу, не підлягають застосуванню та нарахуванню, а нараховані підлягають коригуванню до нульових показників.

Платнику податків, щоб скористатися цією нормою необхідно звернутися до контролюючого органу за місцем його обліку із заявою в довільній формі, в якій обов’язково зазначити суму податкового боргу, яку він планує погасити протягом шести місяців (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), що виник станом на 01.11.2020, а також зобов’язання щодо сплати протягом цього періоду поточних грошових зобов’язань у повному обсязі.

Штрафні санкції та пеня будуть списані якщо:

- основна частина податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням) буде погашена платником податків грошовими коштами;

- це погашення здійснено протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом № 1072 (тобто з 10 грудня 2020 року до 09 червня 2021 року включно);

- за умови, якщо платник податків забезпечує своєчасну і у повному обсязі сплату поточних зобов’язань до бюджету.

При повній сплаті платником податків суми податкового боргу з основного платежу у визначений пунктом 23 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ строк, штрафні санкції не застосовуються, а пеня не нараховується.

 

На Тернопільщині за продаж неповнолітнім цигарок та алкоголю анулювали ліцензії

 

Упродовж 2020 року фахівці управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС у Тернопільській області провели 290 перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами. До порушників застосували фінансові санкції на суму 14 млн 634,6 тис. гривень.

За результатами проведених перевірок встановили 336 порушень норм Закону України від 19.12.95 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». Зокрема, виявили 75 випадків торгівлі алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних або роздрібних  цін, а також 50 порушень щодо роздрібної торгівлі тютюновими виробами з полиць самообслуговування. У 30 випадках торгували алкогольними напоями без ліцензій, ще встановили 36 фактів необладнання та відсутності реєстрації рівнемірів-лічильників та витратомірів-лічильників пального, неподання звітності про залишки пального. Ще у 27 випадках податківці зафіксували торгівлю алкоголем на розлив тощо.

Торік на теренах Тернопілля анулювали 356 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями. Скасували також 248 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробними. Через продаж алкоголю та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років, анулювали 14 ліцензій. З них по чотири у субєктів господарювання Борщівщини та Лановеччини, по дві у бізнесменів Зборівщини та міста Тернополя.

Загалом станом на початок 2021 року на території області є 4655 діючих ліцензії, що на 104 більше, ніж торік. При цьому суб’єкти господарювання застосовують 2507 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 2148 – на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь