A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

242 дні оборони: 16 січня – День пам’яті кіборгів. Серед загиблих Героїв - кременчанин В`ячеслав Мельник

Дата: 16.01.2021 08:16
Кількість переглядів: 356

Фото без опису

Сьогодні в Україні відзначають День пам’яті захисників донецького аеропорту, яких за мужність та неймовірну стійкість називають кіборгами.

«Кіборги» вистояли, не встояв бетон», – вираз, який увійшов в історію разом із подвигом українських бійців.

Бої за Донецький аеропорт тривали з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року, тобто 242 дні. В обороні також брали участь волонтери і медики, тому в День пам’яті кіборгів вшановують і їх.

За офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт, загинули більше 200 військових. Серед них і наш земляк В’ячеслав Мельник («Анчоус»). «Кіборг» В’ячеслав Мельник став першим на Кременеччині, чиє життя забрала війна на сході.

26-річний В’ячеслав Мельник із с. Білокриниця трагічно загинув 19 січня 2015 року. Указом Президента України нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно). Також нагороджений (посмертно) нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту», медаллю «122 окремий аеромобільний батальйон 81 бригада», медаллю «За жертовність і любов до України», медаллю «За службу Україні». Включений до списку «Народний Герой України».

У різний час в аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», вояки Добровольчого українського корпусу (ДУК) та багато інших. Багатьох із них було відзначено державними нагородами, деяких із них – посмертно.

18-21 січня 2015 року внаслідок підриву терміналу ДАП загинуло 58 захисників-кіборгів, які відстоювали цей плацдарм до останньої краплі крові. 21 січня 2015 року було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу – цей об’єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони.

Сьогодні, 16 січня, з ініціативи самих «кіборгів», які пройшли через 242-денне пекло, відзначається День захисників ДАПу та вшановується пам’ять загиблих побратимів.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь