A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини податкової

Дата: 06.01.2021 10:44
Кількість переглядів: 199

Фото без опису

Сільгоспвиробникам – платника єдиного податку четвертої групи варто подати декларацію для підтвердження статусу

 

Державна податкова інспекція нагадує, якщо юридична особа – сільгоспвиробник має декілька земельних ділянок на території різних сільських (селищних) рад, що знаходяться на території одного району (коди органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки за КОАТУУ різні), то вона має подавати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням для набуття або підтвердження статусу платника єдиного податку четвертої групи окремі звітні декларації на поточний рік за земельні ділянки кожної окремої сільської (селищної) ради та загальну декларацію на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється єдиний податок. При цьому у полі 9 заголовної частини загальної, нової загальної або уточнюючої загальної декларації зазначається код органу місцевого самоврядування за основним місцем обліку такого платника. Сама форма податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 із змінами і доповненнями (далі – декларація).

Варто зауважити, що загальна декларація є підставою для реєстрації юридичної особи платником єдиного податку четвертої групи.

Відповідно до п.п. 298.8.1 п. 298.8 ст. 298 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями сільськогосподарські товаровиробники для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку подають не пізніше 20 лютого поточного року:

загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок (сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень), та/або земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ), – контролюючому органу за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки – контролюючому органу за місцем розташування такої земельної ділянки (юридичні особи);

розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (юридичні особи) – контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику;

відомості (довідку) про наявність земельних ділянок – контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

 

Кому спишуть штрафи та пеню і що для цього треба зробити?

 

 Законом України від 4 грудня 2020 р. №1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2»(Далі – Закон №1072) внесено зміни щодо списання деякої податкової заборгованості.

Так, платникам податків, які погасять у повному обсязі протягом 6 місяців з дня набрання чинності Законом №1072 суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), що виник станом на 1 листопада 2020 року, та за умови сплати поточних податкових зобов'язань у повному обсязі, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого податкового боргу, підлягають списанню у порядку, визначеному для списання безнадійного податкового боргу, за заявою платника податків.

Норма розповсюджується на платників податків, що станом на 1 листопада 2020 року мали податковий борг, за виключенням:

- великих платників податків;

- осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства;

- осіб, відносно яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;

- банків, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;

- осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

- осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

Аби скористатися таким нововведенням, платник податків має звернутись до контролюючого органу за місцем обліку його податкового боргу із заявою в довільній формі про намір скористатись списанням штрафу та пені (Закон №1072) та забезпечити протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом (до червня 2021 року) погашення грошовими коштами основної суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/ відстроченням), що виник станом на 1 листопада 2020 року, та своєчасну й у повному обсязі сплату поточних податкових зобов'язань.

Штрафні санкції та пеня будуть списані, якщо:

- основна частина податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням) погашена платником податків грошовими коштами;

- погашення здійснене протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом №1072 (тобто з грудня 2020 року до червня 2021 року включно);

- та за умови, що платник податків забезпечує своєчасну й у повному обсязі сплату поточних податкових зобов'язань із загальнодержавних та місцевих податків.

Сплата податкових платежів – на нові рахунки

 

Державна податкова інспекція інформує, що у зв’язку із змінами в адміністративно-територіальному устрої населених пунктів України та на виконання листа Головного управління Державної казначейської служби України у Тернопільській області №5-06.1-06/6365 від 16.12.2020 відкрито нові бюджетні рахунки для зарахування надходжень до державного та місцевих бюджетів.

Звертаємо увагу, що датою початку здійснення операцій по зарахуванню надходжень визначено 1 січня 2021 року, кошти сплачені платниками з нового року на старі рахунки, за надходженнями не будуть зараховуватись Казначейством, а повертатимуться платникам як нез’ясовані платежі.

 

Бізнесмени Тернопільщини надають перевагу електронному звітуванню

 

Минулого року субєкти підприємницької діяльності нашого краю активно подавали звітність до органів податкової служби в електронному вигляді. Так, упродовж 2020 року загальна кількість поданих декларацій склала 579928 документів. При цьому 82 відсотки із них надіслані засобами телекомунікаційного звязку, а це 477710 звітів. Порівняно з 2019 роком кількість поданої звітності зросла на 24797 документів, а надісланої в електронному вигляді – плюс 35291 звіт.

Найбільше електронкою прозвітували платники податків Тернополя і Тернопільського району. Від них до податкової надійшло відповідно 202051 та 44508 декларацій, а це на 21802 та 2728 документів більше, ніж за 2019 рік.

Активно надсилають податкову звітність засобами телекомунікаційного зв’язку й на Теребовлянщині (20842), Бучаччині (20301), Гусятинщині (18898), Збаражчині (17799). Переважна більшість суб’єктів підприємництва Борщівського та Підгаєцького районів теж звітують електронкою. Вони надіслали до податкової служби області 16464 та 16235 звітів.

Нагадаємо, що Податковим кодексом передбачено три способи подання звітності до податкових органів: особисто або уповноваженою на це особою; надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь