A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

У Кременці за за сприяння міської ради відновили історичну справедливість

Дата: 28.12.2020 10:02
Кількість переглядів: 314

Фото без опису

Днями у Кременці відбулася історична подія. З подвір’я КОГПА ім. Тараса Шевченка на єврейське кладовище (Бейт Альмін) перевезли древні надгробки (мацеви), які знайшли випадково під час ремонтних робіт. Деякий час плити лежали на задньому дворі і тепер, завдячуючи старанням ініціативних та небайдужих людей, їх перевезли туди, де їм і належить бути. Зокрема, до важливої справи долучилася й Кременецька міська рада.

При підготовці до укладання бруківки будівельники наткнулися на плити. Коли спробували перевернути одну з них, то на зворотному боці працівники на свій подив виявили написи на івриті. Керівництво академії прийняло однозначне рішення – вилучити всі плити з ґрунту. Пізніше з'ясувалося що плити, які довго лежали у землі – мацеви з єврейського кладовища Кременця.

23 надгробки повернули на Бейт Альмін. Ініціатори наголошують на важливості зберігання та шанування пам’яті, відновлення історичної справедливості. А також дякують усім, хто долучився до процесу.

  • Велике дякую керівництву КОГПА ім. Тараса Шевченка, яке свого часу прийняло рішення вилучити знайдені мацеви і зберегти. Дякую ініціативній групі, яка представлена ??депутатом міської ради Кременця Дмитром Мельничуком та Іванною Харчук. Велике дякую нашому дорогому другу Мартіну Ройтеру, який налагодив співпрацю з ініціативною групу. Вдячний за сприяння Кременецькій міській раді і, зокрема, Миколі Матвіюку, науковому співробітнику Тетяні Федорів за консультації! Також вдячний за консультації і благословення шановному ребе єврейської громади міста Львів «Турей Захав» Мейлах Шейхет.  Дякую церкві християн віри євангельської «Вода Життя» міста Кременець за забезпечення фінансової частини процесу, волонтерам БО «Мотиваційний центр «МОЖЛИВО ВСЕ», а також водію автонавантажувача Олександру, – зазначає голова БО «Мотиваційний центр «МОЖЛИВО ВСЕ» Олексій Радчук.

Варто наголосити, що попри різні думки, кременчани завжди трепетно ставилися до культурної та історичної спадщини усіх громад, які будь-коли жили чи живуть у місті. На щастя, цих традицій дотримуються й сьогодні.

Фото Нарзарія Радчука



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь