A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини податкової

Дата: 19.11.2020 08:20
Кількість переглядів: 311

 

Оподаткування ПДФО доходів, отриманих фізичною особою від іншої фізичної особи

 

Державна податкова інспекція нагадує, що відповідно до п. п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) дохід з джерелом їх походження з України – це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх на території України.

Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (п. п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 ПКУ).

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб – до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розд. IV ПКУ (п. п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

Згідно з п.167.1 ст.167 ПКУ ставка податку становить 18 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пп. 167.2 - 167.5 ст. 167 ПКУ) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Враховуючи вищевикладене, фізична особа, яка протягом звітного календарного року отримує доходи за надані послуги від іншої фізичної особи, зобов’язана включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, а також нарахувати і сплатити до бюджету податок з таких доходів за ставкою 18 відсотків.

 

Фінансова звітність подана раніше за звіт неприбуткової організації: наслідки для неприбуткової організації

 

Відповідно до абзацу третього п. 46.2 ст. 46 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фінансова звітність або звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), що подаються відповідно до абзаців першого та другого п. 46.2 ст. 46 ПКУ, є додатком, зокрема, до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації) (далі – Декларація (Звіт)) та її невід’ємною частиною.

Абзацом третім п. 49.4 ст. 49 ПКУ визначено, що фінансова звітність, звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), що подаються згідно з вимогами абзаців першого та другого п. 46.2 ст. 46 ПКУ, подаються в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» до контролюючих органів платниками податку на прибуток підприємств та неприбутковими підприємствами, установами, організаціями, які подають податкову звітність в електронній формі.

Згідно з п. 48.3 ст. 48 ПКУ податкова декларація повинна містити обов’язкові реквізити, зокрема і інформацію про додатки, що додаються до податкової декларації та є її невід’ємною частиною.

Податкова звітність, складена з порушенням норм ст. 48 ПКУ, не вважається податковою декларацією, крім випадків, встановлених п. 46.4 ст. 46 ПКУ (п. 48.7 ст. 48 ПКУ).

Формами Декларації, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897 зі змінами та доповненнями, та Звіту, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 17.06.2016 № 553 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 28.04.2017 № 469), передбачено подання форм фінансової звітності як додатка ФЗ до Декларації (Звіту). При цьому у таблиці «Наявність додатків» та відповідно у таблицях «Наявність поданих до Декларації додатків – форм фінансової звітності» та «Наявність поданих до Звіту додатків – форм фінансової звітності» проставляється позначка «+».

Приймання фінансової звітності здійснюється за допомогою автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності» (формати з першою літерою «S») або інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет» (формати з першою літерою «J»).

Контролюючим органом контроль наявності поданих додатків форм фінансової звітності до Декларації (Звіту) здійснюється серед поданих раніше та зареєстрованих в центральній базі даних діючих форм фінансової звітності за відповідний звітний період (періоди).

Згідно з абзацом першим п. 5 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2000 року № 419 (далі – Порядок № 419), проміжна фінансова звітність (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців), крім консолідованої, подається підприємствами органам, зазначеним у п. 2 (крім органів Державної казначейської служби України), не пізніше 25 числа місяця, що настає за звітним кварталом, а річна – не пізніше 28 лютого наступного за звітним року.

Банки подають фінансову звітність, консолідовану фінансову звітність, звіт про управління та консолідований звіт про управління Національному банку в установленому ним порядку (п. 2 Порядку № 419).

Враховуючи те, що контроль наявності поданих форм фінансової звітності до Декларації (Звіту) здійснюється серед поданих раніше та зареєстрованих в центральній базі даних діючих форм фінансової звітності за відповідний звітний період (періоди), то Декларація (Звіт) вважається прийнятою, якщо фінансова звітність, як додаток до Декларації (Звіту), подана в електронному вигляді до органів ДПС раніше, ніж така Декларація (Звіт) з різницею в один день/місяць.

На протидію корупції тернопільські податківці провели 395 профілактичних заходів

 

Одним з основних пріоритетів діяльності Головного управління ДПС у Тернопільській області є профілактика та упередження корупційних дій у податковій сфері. У рамках визначеного законодавством правового поля, наявних сил і засобів, у відомстві постійно проводяться заходи, спрямовані на виявлення та припинення фактів корупції.

Так, упродовж січня – жовтня цього року стосовно службових осіб відомства проводились перевірки щодо ймовірної причетності їх до скоєння корупційних та пов’язаних із корупцією правопорушень. Про це повідомили у відділі з питань запобігання та виявлення корупції податкової служби краю.

За вказаний період фахівці структурного підрозділу провели 27 таких перевірок та службових розслідувань. Відтак, матеріали щодо трьох службових осіб, у діях яких виявлено ознаки корупційних правопорушень, спрямовано до спеціально-уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції для вжиття визначених законом заходів.

Упродовж десяти місяців цього року підрозділом отримано та розглянуто 20 повідомлень щодо причетності працівників ГУ ДПС в області до вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень тощо. У 6 випадках інформація не знайшла свого підтвердження. Проте, факти можливих неправомірних дій податківців, викладені у 13 повідомленнях, підтвердилися. Винних притягнули до встановленої законом відповідальності.

З початку року стосовно працівників обласного податкового відомства за матеріалами правоохоронних органів розпочато 3 кримінальні провадження.

З метою роз’яснення основних норм антикорупційного законодавства, правил етичної поведінки працівників податкової служби, реагування на провокаційні дії різних осіб тощо фахівці відділу з питань протидії та запобігання корупції ГУ ДПС в області проводять лекції, консультації тощо. Загалом, з початку цього року вони провели 395 профілактичних організаційно-роз’яснювальних заходів.

Нагадуємо, що про корупційні правопорушення, протиправні дії податківців області можна повідомити письмово на адресу: м. Тернопіль, вул. Білецька, 1, засобами телефонного зв’язку (контактний телефон: 0352-43-46-19), або на електронну адресу tr.szk25@tax.gov.ua.

 

 

За публічною інформацією звертались частіше громадяни

 

У січні-жовтні 2020 року до Головного управління ДПС у Тернопільській області надійшло 56 інформаційних запитів, що на 3 запити менше, ніж минулого року.

За формою подання 22 заяви надійшли поштою, а 33 – електронкою. Щодо категорії запитувачів, які зверталися до податкового відомства, то з них 49 громадян, 7 юридичних осіб, а також журналіст та об'єднання громадян без статусу юрособи.

Найчастіше запитувачі цікавилися інформацією щодо внесків до фондів, доходами та сплаченими податками суб‘єктів господарювання, деталями сплати екологічного податку акцизного збору, а також сплатою майнових податків та податкового боргу.

Фахівці податкової служби області розглянули 48 запитів та надали вичерпні відповіді. Відмовили у наданні інформації 8 запитувачам.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь