A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

ПАТРОНАТ НАД ДИТИНОЮ ТА НАСТАВНИЦТВО

Дата: 01.03.2018 16:31
Кількість переглядів: 957

Законом України від 26.01.2016 року № 936 – VIII  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» запроваджено нову форму тимчасового сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – сім’я патронатного вихователя. Законом України від 08.09.2016 року № 1504- VIII «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» запроваджено наставництво над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, які проживають в державних закладах опіки. Таким чином уряд врегулював питання патронату над дитиною та здійснення наставництва. Це різні форми роботи з дітьми, перша – платна та професійна, друга – волонтерська.

Сімейний патронат допомагає дітям, які втратили батьків, або чиї батьки чи особи, що їх замінюють не здійснюють своїх батьківських обов’язків унаслідок різних причин. Передбачається він і для дітей, які зазнали наслідків батьківської недбалості або жорстокого поводження і ризикують наразитись на це в подальшому, а також для немовлят, від яких матері відмовились відразу після народження. Держава влаштовує таких дітей на тимчасове проживання та виховання у професійні патронатні сім’ї. Така форма сімейного догляду та виховання є альтернативою перебування дитини в інтернатному закладі.

Патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах, потребує захисту, у сім’ї патронатного вихователя, та одночасне надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування.

Метою патронату є забезпечення права кожної дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах, виховуватися у сприятливому та безпечному сімейному середовищі шляхом відновлення здатності батьків (осіб, які їх замінюють) опікуватися дитиною та виховувати її, а в разі неможливості – вчинення заходів щодо захисту дитини та прийняття рішень щодо її влаштування до постійної форми сімейного виховання, яка найбільше відповідає потребам дитини.

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які потрапили в складні життєві обставини, а саме:
– новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;
– підкинуті, знайдені діти;
– безпритульні діти;
– діти з сімей, в яких існує загроза їхньому життю та здоров‘ю;
– діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
– діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні;
– діти, переміщені із тимчасово окупованої території, або району проведення бойових дій в зоні АТО;
– інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім‘ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.

Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3 місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців, відповідно до вимог статей 252, 253 Сімейного кодексу України.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

Патронатним вихователем не може бути особа, зазначена в статті 212 сімейного кодексу України.

Договір, який укладається з патронатним вихователем, обумовлює права та обов’язки патронатного вихователя і його помічника. Обов’язковою умовою після проходження необхідної процедури збору документів та спілкування з людиною, є проходження спеціального навчання і отримання рекомендацій щодо створення патронатної сім’ї.

Наставництво - це ще одна форма роботи з дітьми, які залишилися без піклування батьків і виховуються в інтернатних закладах. Ці діти на самоті залишаються зі своїми потребами, вони не мають досвіду сімейного виховання та взаємин між батьками, не знають, як професійно визначитися та заповнити власний вільний час корисним дозвіллям.

Наставник - це людина досягнувши 18 років, яка не бере дитину жити до себе, а здійснює над нею шефство, на тривалий термін у 2-3 роки. Вона спілкується з дитиною, допомагає вчити уроки, готувати їжу і прагне стати дитині другом. Наставники – це люди-волонтери, які не отримують за допомогу гроші, тоді, як патронатні вихователі мають матеріальну винагороду. Вони повинні бути готовими в будь-який момент взяти дитину, яка перебуває у кризі і яку потрібно розмістити в їхній сім’ї.

Якщо Ви маєте намір створити патронатну сім’ю чи стати наставником, звертайтеся за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 56 (ІІІ поверх праве крило)  Кременецький районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді,

тел.  2-34-47


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь