A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Із професійним святом сьогодні вітають працівників природно-заповідної справи

Дата: 07.07.2020 11:54
Кількість переглядів: 544

Фото без опису

Із професійним святом сьогодні вітають працівників природно-заповідної справи. До Кременецького ботанічного саду завітали міський голова Кременця Олексій Ковальчук та перший заступник Микола Матвіюк. Керівники відзначили представників сфери, які впродовж року зробили найбільш внесок у її розвиток.

Нинішнє свято неможливо залишити поза увагою. Адже унікальне природне багатство флори Кременеччини з успіхом використали при створенні одного з найстаріших в Україні, Кременецького ботанічного саду, заснованого більше двох століть тому. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України №37 від 17.03.90 р., почалося нове юридичне відновлення Кременецького ботанічного саду. З переведенням у 2001 р. саду у підпорядкування Міністерства екології та природних ресурсів значно покращився стан фінансування і розпочато реальне практичне оновлення установи. Сьогодні територія саду становить 200 га, більшість якої – це природні ландшафти складного рельєфу з перепадами висот до 150 м. (максимальна абсолютна позначка у межах території 399 м, мінімальна – 255 м.). Більша частина території (170 га) представлена лісовими насадженнями штучного та природного походження, трав‘янистими ценозами степової та наскальної рослинності. Схили території саду покриті грабовими, дубово-грабовими, модриновими, сосновими, сосново-березовими, ясеново-кленовими лісами штучного та природного походження.

Загалом Тернопільщина займає вигідне географічне положення, характеризується сприятливими природними і кліматичними умовами, різноманітністю ландшафтних територій, багатством рослинного і тваринного світу, родючих чорноземів та широкою мережею річок. Природно-заповідний фонд Тернопільської області має у своєму складі 634 одиниці території та об'єктів. Фактична площа природно-заповідного фонду області (без урахування площі тих об'єктів, що входять до складу територій інших заповідних об'єктів) – 1231177,3267 гектарів, що становить 8,91 % території області.

На сучасному етапі природоохоронної діяльності у нашій державі і в Тернопільській області одним із пріоритетних напрямків є розвиток заповідної справи, що передбачає проведення комплексних досліджень, наукового обґрунтування та подальшої оптимізації природно-заповідного фонду як основи збереження біологічного та ландшафтного різноманіття на національному та регіональному рівнях. У сучасних умовах зростаючого техногенного навантаження на природу, біологічне різноманіття являє собою найважливіший природний ресурс. Його збереження для майбутніх поколінь можливе шляхом заповідання еталонних природних ділянок, які представляють усе багатство флори і фауни конкретного регіону.

Враховуючи вагомий внесок працівників природно-заповідної справи у збереження та відновлення біологічного і ландшафтного різноманіття, розвиток територій природно-заповідного фонду, Указом Президента України від 18 серпня 2009 року № 629/2009 установлено професійне свято – День працівника природно-заповідної справи, яке відзначається щороку 7 липня.

Природно-заповідний фонд держави охороняється законодавством України як національне надбання, для якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення та використання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь