A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 23.06.2020 12:17
Кількість переглядів: 436

Фото без опису

 

 

Єдиний внесок у період карантину

 

Кременецьке управління ГУ ДПС у Тернопільській області нагадує, що Законом України від 13 травня 2020 року №591-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі - Закон №591) внесено зміни до пункту 910 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464, згідно з якими подовжено період звільнення від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску осіб, зазначених у пунктах 4, 5 та 5і частини першої статті 4 цього Закону, у частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами з 01 по 30 травня 2020 року за себе.

Згідно з внесеними Законом №591 до пункту 911 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464 змінами, продовжено період незастосування штрафних санкцій за порушення законодавства про єдиний внесок, а саме:

- за порушення, вчинені протягом періоду з 01 березня по останній календарний день місяця (включно), у якому завершується дія карантину;

- продовження періоду ненарахування пені по останній календарний день місяця (включно), у якому завершується дія карантину.

З огляду на зазначене Закон №2464 надає можливість, зокрема, роботодавцям на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), не виконувати своєчасно або в повному обсязі обов’язки платників єдиного внеску в частині сплати такого внеску та подання обов’язкової звітності.

При цьому зауважуємо, що банки відповідно до статті 24 Закону №2464 виконують покладені на них обов’язки щодо дотримання законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску.

Більш детально про це йдеться у листі ДПС України від 05.06.2020 №9000/7/99-00-04-06-01-07.

 

Підакцизне пальне доповнено певними товарами

 

Законом України від 16 січня 2020 року №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон №466) внесено низку змін до Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Так, з 23.05.2020 набули чинності зміни до п. п 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 ПКУ, згідно з якими перелік підакцизного пального доповнено певними видами товарів. 

Детальніше про це йдеться на сайті ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/421901.html.

 

Примусове стягнення боргу зазнало змін

 

Кременецьке управління ГУ ДПС у Тернопільській області повідомляє про основні зміни у механізмі стягнення податкового боргу, внесені Законом України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

Зокрема, з 23 травня 2020 року:

- термін, протягом якого контролюючому органу надано право на стягнення коштів та продаж майна платника податків, настає через 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) податкової вимоги, а не через 60 календарних днів, як було раніше (п. 95.2 ст. 95 ПКУ);

- термін на самостійне проведення експертної оцінки майна зменшено до одного місяця з дня прийняття рішення контролюючим органом, що прискорює процедуру для подальшої реалізації майна в рахунок погашення податкового боргу (п. 95.12 ст. 95 ПКУ) (раніше такий термін становив два місяці);

- встановлено, що стягнення заборгованості з частини чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств та їх об’єднань здійснюється у порядку, визначеному статтями 59, 60 глави 4 «Визначення суми податкових та/або грошових зобов’язань платника податків, порядок їх сплати та оскарження рішень контролюючих органів» та статтями 87 – 101 глави 9 «Погашення податкового боргу платників» розділу II ПКУ (п. 11 підрозділу 10 «Інші перехідні положення» розділу XX «Перехідні положення» ПКУ).

 

Жителі Тернопілля вже задекларували 431,2 млн грн доходів

 

Залишилось трохи більше тижня до завершення деклараційної кампанії 2020 року. Адже у зв’язку із карантинними обмеженнями її термін продовжили на місяць – до 1 липня. Активність громадян щодо декларування була знижена через відсутність транспортного руху, складною ситуацією із поширенням хвороби на теренах області.

Проте упродовж січня-травня свій конституційний обов’язок щодо декларування доходів вже виконали 5545 громадян Тернопільської області. Про отримані минулоріч неоподатковані доходи заявили 2813 наших краян. Правом на податкову знижку за цей період скористалися 2860 осіб. Загальна сума задекларованого доходу складає 431,2 млн гривень. Декларантам доведеться сплатити 14,2 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 2,6 млн грн військового збору.

Найчастіше декларанти заявляли про отримання спадку та дарування. Вони подали 853 декларації, задекларувавши 109,2 млн грн доходу. У зв’язку з продажем рухомого та нерухомого майна збагатилися 511 осіб на суму 67,1 млн гривень. Ще 161 декларант повідомив про отримання доходів на суму 9,7 млн грн, оскільки здавав минулоріч таке майно у найм. Провадження незалежної професійної діяльності стало причиною для подання декларації 229 наших краян. При цьому вони задекларували 24,6 млн грн доходу. Ще 23 осіб заявили про отримання інвестиційного прибутку на суму 16,8 млн гривень. Стільки ж наших краян задекларували іноземні доходи на суму 14,8 млн гривень.

 Найбільші суми податку на доходи фізичних осіб, а це 6,1 млн грн та 4,4 млн грн  визначили відповідно громадянам, які отримували минулоріч подарунки та спадщину, та здійснювали незалежну професійну діяльність. За іноземні доходи декларантам доведеться сплатити 2,5 млн грн податку. Ті, хто отримував доходи від продажу нерухомості чи рухомого майна, поповнять скарбниці, сплативши 1,4 млн грн податку. Особи, які здавали таке майно у найм, перерахують 200 тис. грн цього платежу. Ще 100 тис. грн отримають бюджети від тих декларантів, які минулоріч збагатились від інвестиційних прибутків.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь