A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Співчуття з приводу смерті художника Ніла Григоровича Зварунчика

Дата: 12.06.2020 10:01
Кількість переглядів: 1014

Сьогодні вночі на 76-ому році життя відійшов у вічність майстер народних художніх промислів, художник, лауреат Міжнародного конкурсу «Сувенір другу» (1979), учасник мистецького гурту «Гладущик», народний майстер живопису (2002) Ніл Григорович Зварунчик.

Не вистачає слів, щоб передати смуток, який чорним крилом торкнувся не лише сім’ї, колег та друзів. Смерть Ніла Григоровича – це велика непоправна втрата для всього Кременця та творчого світу. Полум’я болю обпікає душу від думки, що вже ніколи не буде поряд його з нами, не побачимо щирого погляду й теплої усмішки. У Кременці та далеко за межами Ніла Зварунчика знали не лише як митця, а й як щиру, товариську, веселу людину.

Розділяємо тугу та біль втрати із родиною, друзями та колегами по творчому цеху. Щиро співчуваємо втраті. Нехай Господь прийме душу Ніла Григоровича у свої лагідні обійми.

Кременецький міський голова Олексій Ковальчук, колектив Кременецької міської ради

 

Довідка:

Ніл Григорович Зварунчик народився 10 серпня 1944 року в с. Млинівці Кременецького району. Навчався в Буданівському СПТУ за спеціальністю механік-комбайнер.

З 1967 по 1971 рік навчався у Вижницькому училищі прикладного мистецтва. Після його закінчення працював на Козівській фабриці госптоварів, де розробляв взірці сувенірів, а з 1971 року – викладач Кременецького педагогічного училища.

У 1981 році перейшов у Кременецьку художню майстерню художником-оформлювачем. Йому була присвоєна творча категорія. Митець неодноразовий учасник районних, обласних, республіканських та міжнародних (Польща, Болгарія, Чехія, Росія, Москва, Санкт-Петербург) виставок.

Працюючи старшим художником у художній майстерні, Ніл Григорович одночасно навчав дітей в художній студії районного будинку культури. Лауреат міжнародного конкурсу «Сувенір другу» (1979 р.), присвяченого  30-річчю Всесвітнього руху прихильників миру. Нагороджений медаллю народної творчості, грамотами, дипломами.

З 1989 по 2010 рік приймав участь у Міжнародному пленері «Польща-Україна». У 1995 році очолив гурт «Гладущик» з яким брав участь у виставках: Почаїв, Кременець, Рівне, Луцьк, Тернопіль, обласних музеях, Національній спілці художників України.

У 2002 році отримав атестацію як «Народний майстер живопису».

Працював у таких видах декоративно-ужиткового мистецтва як різьблення по дереву, гончарство та в жанрах образотворчого мистецтва: скульптура, графіка та живопис.

Персональні виставки: до 200-річчя Кременецького ботанічного саду, до 200-річчя Юліуша Словацького, 60 акварелей (2009), музей Ю. Словацького. У 2009 році був запрошений на відкриття музею у Перемишль (Польща), де подарував свою роботу «Місто Кременець» (олія).

Картини художника, без перебільшення, відомі чи не в усьому світі. Його роботи зберігаються у приватних колекціях Києва, Львова, Сімферополя, Варшави, Жешова, Кракова, Катовіце (Польща), Москви, Вологди, Оренбурга (Росія), а також у Канаді, Австралії, Аргентині, Ізраїлі, Італії, Монголії, Кореї, Ірландії.

Творчість Ніла Григоровича має свій особливий стиль, який вирізняє художника з поміж колег по творчому цеху. Він автор скульптур міського парку у Кременці, меморіальних таблиць, оформив музей у школі Шумського району у с. Вілія. Організатор п’яти персональних виставок. Займався реставрацією пам’ятника Богдану Хмельницькому і його встановленням. Брав активну участь в оформленні свого міста до святкових та ювілейних днів. 25 липня 2005 року Міністерством культури і мистецтва України нагороджений почесною відзнакою за досягнення в розвитку культури і мистецтва.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь