A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини податкової

Дата: 20.05.2020 12:41
Кількість переглядів: 681

Фото без опису

Термін для реєстрації акцизної накладної для неплатника акцизного податку

 

Відповідно до абзацу першого п. 231.1 ст. 231 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податку, зокрема, при реалізації пального або спирту етилового зобов’язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального або спирту етилового та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН) з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.

Пунктом 231.3 ст. 231 ПКУ визначено, зокрема, що особа, яка реалізує пальне або спирт етиловий будь-яким іншим особам не платникам податку, зобов’язана скласти акцизну накладну в одному примірнику.

Реєстрація акцизних накладних в ЄРАН здійснюється згідно з п. п. 231.6 п. 231 ПКУ, зокрема:

- акцизних накладних, складених при реалізації пального через паливороздавальну або оливороздавальну колонку у паливний бак транспортного засобу з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним, – не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання;

- першого примірника акцизної накладної при реалізації пального або спирту етилового з акцизного складу – у день складання такої акцизної накладної, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального або спирту етилового з акцизного складу;

- першого примірника акцизної накладної при реалізації пального з акцизного складу пересувного до паливного баку транспортного засобу, обладнання або пристрою, до місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, – протягом трьох календарних днів з дня фактичного отримання пального;

- першого примірника зведеної акцизної накладної та акцизної накладної, складеної на операції, визначені в п. п. 1 п. п. 229.8.10 п. 229.8 ст. 229 ПК, – не пізніше 15 календарних днів з дня їх складання.

Відповідно до п. 3 розд. ІІ Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2019 №262, акцизна накладна (перший примірник акцизної накладної – для акцизних накладних, які складаються у двох примірниках) може бути складена та зареєстрована в ЄРАН після фактичного отримання пального, але не пізніше трьох календарних днів, наступних за днем отримання пального, при реалізації пального з акцизного складу пересувного:

- до паливного бака транспортного засобу, або технічного обладнання, пристрою;

- до місця зберігання пального, яке не є акцизним складом.

З урахуванням вищевикладеного, реєстрація в ЄРАН акцизних накладних складених на обсяги пального або спирту етилового, реалізованого суб’єктам господарювання не платникам акцизного податку, здійснюється:

- не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання – при реалізації пального через паливороздавальну або оливороздавальну колонку у паливний бак транспортного засобу з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним або при складанні зведеної акцизної накладної;

- після фактичного отримання пального, але не пізніше трьох календарних днів, наступних за днем отримання пального – при реалізації пального з акцизного складу пересувного до паливного бака транспортного засобу або технічного обладнання, пристрою, або до місця зберігання пального, яке не є акцизним складом;

- у день складання такої акцизної накладної, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального або спирту етилового – в інших випадках.

Зазначаємо земельну ділянку в графі 12 розділу 3 повідомлення за ф. №20-ОПП

 

Відповідно до п.63.3 ст.63 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкті оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням (далі – об’єкти оподаткування), контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588 (далі – Порядок №1588).

Згідно з пунктами 8.1 та 8.4 розд. VIIІ Порядку №1588 платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування шляхом подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. №20-ОПП (далі – повідомлення за ф. №20-ОПП) протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Повідомлення за ф. №20-ОПП заповнюється із дотриманням Пам’ятки для заповнення розділу 3 Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкті, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (додаток до Повідомлення за ф. №20-ОПП).

Графа 12 «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування (зазначити у разі наявності)» розділу 3 «Відомості про об’єкти оподаткування платника податків» повідомлення за ф. №20-ОПП заповнюється у разі реєстрації об’єкта оподаткування у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера, зокрема, кадастрового номера для земельної ділянки.

Якщо у платника податків наявна земельна ділянка, про яку він повідомляє контролюючий орган як про об’єкт оподаткування відповідно до вимог п.63.3 ст. 63 ПКУ, то у графі 12 «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування (зазначити у разі наявності)» розділу 3 «Відомості про об’єкти оподаткування платника податків» повідомлення за ф. №20-ОПП ним має бути зазначений кадастровий номер земельної ділянки, який присвоєний цій земельній ділянці під час її державної реєстрації та занесений до Державного земельного кадастру відповідно до Закону України від 07 липня 2011 року №3613-IV «Про державний земельний кадастр».

Чи враховують обсяги операцій з безоплатної передачі товарів для визначення обсягу обов’язкової реєстрації платником ПДВ

 

Відповідно до п. 181.1 ст. 181 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розд. V ПКУ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1000000 гривень (без урахування податку на додану вартість), така особа зобов’язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених ст. 183 ПКУ, крім особи, яка є платником єдиного податку першої-третьої групи.

Для реєстрації платником ПДВ до оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ, ставкою 7 відс., нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ.

При розрахунку загальної суми від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з ПКУ, для визначення необхідності обов’язкової реєстрації та можливості добровільної реєстрації платником ПДВ потрібно враховувати визначення терміну «постачання товарів/послуг» (п. п. 14.1.185 та п. п. 14.1.191 п. 14.1 ст. 14 ПКУ) та приймати до уваги обсяги такого постачання протягом останніх 12 календарних місяців, а саме:

- постачання послуг – це будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності;

- постачання товарів – це будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

При цьому, згідно з п. п. 14.1.191 п. 14.1 ст. 14 ПКУ постачання товарів – це будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Отже, обсяги операцій з безоплатної передачі/надання товарів/послуг враховуються при розрахунку загальної суми від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, для визначення необхідності обов’язкової реєстрації платником ПДВ.

Громади Тернопільщини отримали майже 31 млн грн податку на нерухомість

 

Власники нерухомості спрямували до місцевих бюджетів Тернопілля 30 млн 929,3 тис. грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, впродовж січня – квітня 2020 року. Це перевищило очікувані надходження на 71,7 відсотка. Тож територіальні громади додатково отримали 12 млн 912 тис. грн цього платежу. Порівняно з відповідним періодом минулого року сплата цього податку зросла на 108,3 тис. гривень.

Основними платниками є юридичні особи. Адже частка сплаченого ними податку на нерухомість перевищує 90 відсотків. Відтак вони перерахували до місцевих скарбниць 27 млн 947,2 тис. грн платежу, а це на 13 млн 636,3 тис. грн більше, ніж очікувалося або плюс 95,3 відсотка.

Фізособи сплатили 2 млн 982 тис. грн податку, що перевищує відповідні надходження минулого року на 319,5 тис. гривень.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – один із основних платежів, який наповнює місцеві скарбниці, оскільки спрямовується туди в повному обсязі. Сплачують його власники житлової та нежитлової нерухомості – юридичні та фізичні особи.

Доречно нагадати, що «карантинними» нововведення передбачено звільнення з 1 березня по 30 квітня 2020 року від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нежитлової нерухомості, що належать фізичним особам. Проте цьогоріч контролюючі органи таким платникам нараховують податок на нерухомість за 2019 податковий (звітний) рік. Відтак вимоги щодо звільнення від оподаткування, передбачені «карантинним» законодавством, будуть враховані при нарахуванні платежу за обєкти нежитлової нерухомості у 2021 році за 2020 податковий (звітний) рік.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь