A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 28.08.2019 14:52
Кількість переглядів: 334

Фото без опису

Торгівля продукцією власного виробництва не потребує застосування РРО

Кременецьке управління ГУ ДФС у Тернопільській області повідомляє, що правові засади застосування РРО (касових апаратів) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено Законом України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі - Закон №265), дія якого поширюється на усі суб’єкти господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Відповідно до ст.9 Закону №265 реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва. Для підприємств, установ і організацій усіх форм власності при здійсненні торгівлі, виключно, власної продукції, за умови проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку, використання РРО (касових апаратів) не є необхідним.

Звертаємо увагу, що дана норма законодавства не поширюється на продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту та на підприємства торгівлі і громадського харчування.

Порядок надання довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи для тих хто виїжджає за кордон

Кременецьке управління ГУ ДФС  у Тернопільській області  повідомляє, що згідно з абзацами першим, другим п. 179.3 ст. 179 ПКУ платники податку — резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов’язані подати до контролюючого органу декларацію про майновий стан і доходи не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.        За зверненням платника податку контролюючий орган, до якого було подано таку декларацію, видає довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або про відсутність податкових зобов’язань) за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 13.06.2017 р. № 568.

Довідка видається безоплатно на підставі: заяви платника податків про видачу довідки та поданої декларації. Довідка видається контролюючим органом за місцем податкового обліку:

? платникам податків, які звернулися відповідно до п  179.12 ст. 179 ПКУ, — протягом 10 календарних днів з дати отримання заяви;

? платникам податку — резидентам, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання та які звернулися відповідно до п. 179.3 ст. 179 ПКУ, — протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації та сплати належної суми податку.

Особливості заповнення реквізитів прибуткових та видаткових касових ордерів

Кременецьке управління ГУ ДФС у  Тернопільській області доводить до відома, що згідно з п. 25 розділу III Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148 (далі – Положення № 148), приймання готівки у касу проводиться за прибутковим касовим ордером (додаток 2 до Положення № 148), підписаним головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником установи/підприємства. До прибуткових касових ордерів можуть додаватися документи, які є підставою для їх складання.

Про приймання установами/підприємствами готівки у касу за прибутковими касовими ордерами видається квитанція (що є відривною частиною прибуткового касового ордера), підписана головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником, підпис яких може бути засвідчений відбитком печатки цієї/цього установи/підприємства. При цьому, використання печатки установою/підприємством не є обов’язковим.

Пунктом 26 розділу III Положення № 148, визначено, що видача готівки з кас проводиться за видатковими касовими ордерами (додаток 3 до Положення № 148) або видатковими відомостями. Документи на видачу готівки підписуються керівником і головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником. До видаткових ордерів додаються заяви на видачу готівки, розрахунки.

У разі, якщо прибутковий чи видатковий касовий ордер підписаний особою, уповноваженою керівником установи/підприємства на зазначені дії, то прізвище та ініціали вносяться саме тієї особи, що фактично підписувала такі ордери.

 

Фізичні особи – пенсіонери за віком мають право на пільгу зі сплати земельного податку

Кременецьке управління ГУ ДФС у Тернопільській області інформує, що відповідно до норм  Податкового кодексу України (далі – ПКУ) від сплати земельного податку звільняються інваліди I та ІІ групи, пенсіонери за віком, ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України
від 22 жовтня 1993 року №3551 «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачено для відповідної категорій фізичних осіб п.281.1 ст.281 ПКУ, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більше
2 га;

для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більше 0,25 га, у селищах – не більше 0,15 га, у містах – не більше 0,10 га;

для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 га;

для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 га;

для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара.

Законом України від 9 липня 2003 року №1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон №1058) визначено, що пенсіонер – особа, яка відповідно до Закону №1058 отримує пенсію, довічну пенсію, або члени її сім’ї, які отримують пенсію у разі смерті цієї особи у випадках, передбачених Законом №1058.

Відповідно до Закону №1058 призначається пенсія за віком, пенсія по інвалідності або пенсія у зв’язку з втратою годувальника (ч.І ст.9 Закону №1058). Законом №1058 визначено, що особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років та наявності страхового стажу не менше 15 років. До досягнення 60 річного віку право на пенсію за віком мають жінки 1961 року народження і старші після досягнення ними віку зазначеного в абз.ІІ ст.26 Закону №1058. Крім того, Законом України від 5 листопада
1991 року №1788 «Про пенсійне забезпечення» визначено фізичних осіб, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Таким чином, фізичні особи - пенсіонери мають право на пільгу щодо сплати земельного податку, якщо вони є пенсіонерами за віком. При цьому фізична особа для отримання пільги щодо сплати земельного податку має подати до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу (пенсійне посвідчення за віком).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь