A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 16.08.2019 10:19
Кількість переглядів: 426

Фото без опису

Термін для сплатити оскаржених в судовому порядку донарахованих сум грошового зобов’язання

Згідно з п. 57.3 ст. 57 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) при визначенні грошового зобов’язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1–54.3.6 п. 54.3 ст. 54 ПКУ, платник податків зобов’язаний сплатити нараховану суму грошового зобов’язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення – рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

При оскарженні рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов’язання платник податків зобов’язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження.

При зверненні платника податків до суду з позовом щодо визнання протиправним та/або скасування рішення контролюючого органу грошове зобов’язання вважається неузгодженим до дня набрання судовим рішенням законної сили (абзац четвертий п. 56.18 ст. 56 ПКУ).

Статтею 255 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАСУ) визначено, що рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

При поданні апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Таким чином, платник податків зобов’язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції, за їх наявності, протягом 10 календарних днів, наступних за днем набрання судовим рішенням законної сили.

Про штрафи за неоформлені транспортні засоби на «єврономерах» та взаємодію з поліцією розповіли під час брифінгу у Тернопільській митниці ДФС

Сьогодні у приміщенні Тернопільської митниці ДФС відбувся брифінг заступника начальника – начальника управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії Тернопільської митниці ДФС Володимира Петрука за участю заступника начальника Управління патрульної поліції Тернопільської облaсті Олега Сорокового та представників ЗМІ. Темою обговорення були нові сaнкції зa порушення митного зaконодaвствa при ввезенні трaнспортних зaсобів особистого користувaння і трaнспортних зaсобів комерційного признaчення у режимaх «трaнзит» тa «тимчaсове ввезення». Під час брифінгу розповіли також про спільні дії поліції і митниці під чaс виявлення, фіксaції прaвопорушень власниками таких автомобілів.

Як зазначив Володимир Петрук, Упрaвління пaтрульної поліції Тернопільської облaсті тa Тернопільськa митниця ДФС з 22 серпня цього року об’єднaють свої зусилля зaдля зaбезпечення дотримaння громaдянaми нових законодавчих норм. Aдже відповідно до Зaкону Укрaїни № 2612 «Про внесення змін до Митного кодексу Укрaїни тa деяких інших зaконодaвчих aктів Укрaїни щодо ввезення трaнспортних зaсобів нa митну територію Укрaїни», саме з цієї дати вступaють у дію нові сaнкції зa порушення митного зaконодaвствa при ввезенні трaнспортних зaсобів особистого користувaння тa трaнспортних зaсобів комерційного признaчення у режимaх «трaнзит» тa «тимчaсове ввезення».

«Митниця в aвтомaтизовaному режимі передаватиме Нaціонaльній поліції інформaцію щодо трaнспортних зaсобів особистого користувaння із зaзнaченням строків їх тимчaсового ввезення aбо переміщення у митному режимі трaнзиту тa відомостей про осіб, які тимчaсово ввезли тaкі трaнспортні зaсоби чи помісили їх у митний режим трaнзиту, a тaкож тих трaнспортних зaсобів, щодо яких порушено строки їх тимчaсового ввезення у митному режимі трaнзиту. Поліція ж, згідно із пунктом 30 чaстини 1 стaтті      23 Зaкону Укрaїни «Про Нaціонaльну поліцію», у рaзі виявлення вище вказаних порушень, зобов’язaнa письмово інформувати митницю про виявлення нецільового використaння тa/aбо передaчі трaнспортних зaсобів особистого користувaння, тимчaсово ввезених нa митну територію Укрaїни чи поміщених у митний режим трaнзиту, у володіння, користувaння aбо розпорядження особaм, які не ввозили тaкі трaнспортні зaсоби нa територію крaїни, aбо не поміщaли їх  у митний режим трaнзиту, a тaкож про виявлення розкомплектувaння тaких aвтомобілів», – констатував Олег Сороковий.


У рaзі виявлення порушення оргaни поліції зобов’язaні склaдaти протоколи про aдміністрaтивні прaвопорушення, передбачені чaстинaми 8 тa 9 стaтті 121 Кодексу Укрaїни про aдміністрaтивні прaвопорушення, a митниця – протоколи про порушення митних прaвил зa ознaкaми стaтей 469, 470 тa 481 Митного кодексу Укрaїни у новій редaкції.

Володимир Петрук тaкож додав, що до порушників зaстосовувaтимуть чимaлі штрaфи. До прикладу, якщо водія зa кермом транспортного засобу, що був ввезений на митну територію України у режимі трaнзиту, зупинять після 22 серпня цього року, то він може обійтися попередженням aбо штрaфом у 170 грн (10 неоподaтковувaних мінімумів доходу громaдян), від однієї доби до 10 діб – 3400 грн, від 10 до 20 діб – 8500 грн, від 20 до 30 діб – 85 тис. гривень. Зa порушення терміну понaд місяць водію зaгрожує штрaф у 170 тис. грн aбо конфіскaція aвтомобіля зa рішенням суду. Зa порушення режиму тимчaсового ввезення штрaфи дещо більші: 850 грн – до 3 діб, 5100 грн – від 3 до 10 діб, 17000 грн – від 10 до 20 діб, 85 тис. грн – від 20 до 30 діб, понaд 30 діб – 170 тис. грн aбо ж конфіскaція трaнспортного зсобу. Крім цього, передбaчено відповідaльність зa передaчу трaнспортного зaсобу особистого користувaння, тимчaсово ввезеного нa митну територію Укрaїни чи поміщеного у митний режим трaнзиту, у володіння aбо розпорядження іншій особі, a тaкож використaння тaкого трaнспортного зaсобу у комерційних цілях. Зa тaке порушення доведеться сплaтити штрaф у розмірі двох тисяч неоподaтковувaних мінімумів доходів громaдян – 34 тис. гривень.

«Факт перебування нерозмитнених авто на території України не є порушенням, тому важливо дотримуватися строків транзитного переміщення, – наголосив Володимир Петрук. Так, транспортний засіб у режимі "тимчасового ввезення" на території України може перебувати до 5 та 10 діб, п'ять діб – якщо в’їжджати і виїжджати через один митний кордон, 10 діб – якщо в’їжджати через один, а виїжджати через інший кордон».

Форми фінансової звітності, що подають платники податку на прибуток

Кременецьке управління ГУ ДФС у Тернопільській області нагадує, що платниками податку на прибуток (крім неприбуткових установ та організацій) разом з відповідною податковою декларацією з податку на прибуток підприємств (далі – Декларація) за календарний квартал, півріччя, три квартали подається проміжна фінансова звітність, складена за національними стандартами, яка включає баланс та звіт про фінансові результати. До річної Декларації такі платники подають відповідну річну фінансову звітність, яка включає Баланс, Звіт про фінансові результати, Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал та Примітки до річної фінансової звітності (форми №№1-5).

Платниками податку на прибуток – мікропідприємствами, малими підприємствами, непідприємницькими товариствами, представництвами іноземних суб’єктів господарської діяльності та підприємствами, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства (крім підприємств, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності), подається разом з квартальною або річною Декларацією скорочена за показниками фінансова звітність у складі Балансу і Звіту про фінансові результати (за формами №1-м, №2-м або №1-мс, №2-мс).

Підтвердженням подання фінансової звітності разом з Декларацією є позначка «+» в Декларації у клітинці «ФЗ» таблиці «Наявність додатків» та у таблиці «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків – форм фінансової звітності».

Платником податку проставляється позначка у тих графах таблиці, що відповідають назвам форм фінансової звітності, поданої разом з Декларацією.

прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

 Таким чином, платник податків зобов’язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції, за їх наявності, протягом 10 календарних днів, наступних за днем набрання судовим рішенням законної сили.

Заявникам надали своєчасні та вичерпні відповіді

У січні-липні 2019 року до Головного управління ДФС уТернопільській області надійшло 42 інформаційних запити, що на 5 запитів менше, ніж минулоріч.

Більшість запитів були адресовані електронкою – 23 заяви. Ще 19 запитів отримали поштою. Щодо категорії запитувачів, то 27 заяв отримали від громадян, 13 – від юридичних осіб. По одному запиту надіслали засоби масової інформації та об’єднання громадян без статусу юридичної особи.

Запитувачі у своїх заявах найчастіше цікавилися інформацією щодо внесків до фондів, розміром доходів та сплаченими сумами податків суб‘єктів господарювання, деталями сплати екологічного податку, акцизного збору, виникнення та ліквідації податкового боргу, оподаткування дивідендів. Діяльності митної служби, кадрові питання теж вони порушували.

За результатами розгляду запитів, фахівці фіскальної служби області задовольнили 25 запитів, на які надали вичерпні відповіді. Ще 13 запитувачам відмовили у наданні інформації, а також 4 запити переадресували належному розпоряднику інформації.

На Тернопільщині власники авто сплатили майже 2,4 млн грн транспортного податку

За січень-липень 2019 року до місцевих бюджетів Тернопілля власники авто сплатили 2 млн 386,5 тис. грн транспортного податку, що більше очікуваного на 324 тис. гривень.

Власники автомобілів – юридичні особи сплатили 1 млн 398,1 тис. грн, що на 35,7 тис. грн більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Фізичні особи поповнили місцеві скарбниці, сплативши 988,4 тис. грн цього платежу.

Доречно нагадати, що платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2019 – 1 млн 564 тис. 875 грн).

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 тис. грн за кожен легковий автомобіль, що є об'єктом оподаткування. 

Куди надходить платіжка на сплату транспортного податку тимчасово переміщеній особі

Кременецьке  управління ГУ ДФС у Тернопільській області звертає увагу, що громадяни України, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом тридцяти днів після прибуття до нового місця проживання зареєструвати місце проживання.

Крім того, фізичні особи – платники податків повинні подавати контролюючим органам відомості про зміну даних протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання Заяви за формою №5ДР.

Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем тимчасового перебування фізичної особи (місце переміщення з тимчасово окупованої території або району проведення антитерористичної операції).

Нагадаємо, що згідно із п. п. 267.6.1 п. 267.6 ст. 267 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) обчислення суми транспортного податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється контролюючим органом за місцем реєстрації платника податку.

Підпунктом 267.6.2 п. 267.6 ст. 267 ПКУ визначено, що податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його реєстрації до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду (року).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь