A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

У Кременці планують реконструкцію Меморіалу Слави

Дата: 11.07.2018 15:26
Кількість переглядів: 1561

Фото без опису

Підтримати звернення депутата міської ради Віктора Герасимовича щодо реконструкції Меморіалу Слави під парково-відпочинкову зону прийняли рішення на сесії Кременецької міської ради. Згідно з історичними джерелами планують перепоховання останків загиблих воїнів із братських і одиночних могил, що є пам’ятками культури. Територію облаштують як відпочинкову, де будуть розташовані алеї, лавочки, ліхтарі. Раніше встановлені пам’ятники воїнам-інтернаціоналістам та ліквідаторам аварії на ЧАЕС залишаються.

Наше місто надзвичайно багате історичними та архітектурними пам’ятками. На жаль, чимало з них не збереглися до сьогодні. Деякі надбання ми втратили назавжди, проте дещо сьогодні можна відродити.

Ринкова площа у Кременці упродовж століть була центром громадського, економічного і соціо-культурного життя міста. Це традиційна частина європейської культури, що характерна для переважної більшості західноєвропейських міст та містечок. На таких площах збиралися мешканці для обговорень важливих питань та вирішення проблем міста. Ринкова площа була свідком багатьох визначальних подій в історії нашого міста. Проте, це було лиш до початку Другої Світової війни.

Після того, як Кременеччина втратила під час визволення краю майже 1000 своїх чоловік, у братській могила на Монастирському кладовищі захоронили 610 бійців, ще 150 знайшли свій вічний спокій у серці міста. Очевидно, містяни таким чином хотіли вшанувати та висловити свою вдячність та повагу полеглим. Проте, навряд чи можна вважати місце, де століттями процвітала торгівля, люди веселилися та сперечалися, вдалим для поховання. Порівняно недавно, лише у 1985 році на Ринковій площі з’явився так званий Меморіал слави. Та чи є він актуальним та доречним у розрізі сучасних історичних тенденцій.

Враховуючи усе зазначене вище та керуючись Законом України «Про похоронну справу» та «Про охорону культурної спадщини», який дозволяє перепоховання останків загиблих воїнів із братських і одиночних могил, що є пам’ятками культури, пропоную належним чином організувати вшанування загиблих воїнів та перепоховати останки на Монастирському кладовищі.

Разом з тим пропоную розглянути можливість відтворення згідно з історичними джерелами та даними, що збереглися, центральної частини Кременця. А саме  – реконструювати Ринкову площу та повернути середмістю його початкове історичне та суспільне значення. Для реалізації ідеї уже створена орієнтовна схема генерального плану функціонального зонування. У перспективі таке місце може стати чудовою відпочинковою зоною для кременчан та гостей міста.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь