A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Вартість путівок, наданих профспілкою чи роботодавцем, з 01.01.2018 не оподатковується

Дата: 07.05.2018 15:23
Кількість переглядів: 436

 

            Кременецька ОДПІ повідомляє, що 01.01.2018 набрав чинності ЗУ від 07.12.2017 №2245 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», яким внесено зміни до ПКУ від 02.12.2010 №2755 зі змінами та доповненнями, зокрема у частині податку на доходи фізичних осіб.

            Так, змінами доповнено п.п.165.1.35 п.165.1 ст.165 ПКУ, згідно з яким до загального місячного(річного) оподаткованого доходу платника податку на доходи фізичних осіб не включаються такі доходи:

-вартість путівок на відпочинок, оздоровлення, лікування, у т.ч. на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються професійні внески платника податку – члена такої професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов»язкового соціального страхування;

-вартість путівок на оздоровлення та лікування, у т.ч. на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або членів його сім»ї першого ступеня споріднення, які надаються його роботодавцем-платником податку на прибуток підприємств безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки)один раз на календарний рік, за умови, що вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного)року.

Коктель із алкоголем: визначаємо хмільний податок

 

Підпунктом 213.1.9 п. 213.1 ст. 213 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено, що об’єктами оподаткування акцизним податком є операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

До підакцизних товарів належать, зокрема, спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння) (п. 215.1 ст. 215 ПКУ).

Згідно з п. п. 14.1.5 п. 14.1 ст. 14 ПКУ алкогольні напої - продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відсотка об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206 (крім квасу «живого» бродіння), 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.

При цьому до товарної позиції 2208 згідно з УКТ ЗЕД відносяться спирт етиловий неденатурований з концентрацією спирту менш як 80 відсотків об’ємних одиниць; спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки, лікери та інші напої, що містять спирт (розділ IV Закону України «Про Митний тариф України»).

Відповідно до п. 23 Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 30 липня 1996 року №854 (далі – Правила) забороняється під час продажу алкогольних напоїв на розлив у закладах ресторанного господарства змішувати напої різних видів і марок, крім виготовлення коктейлів. Технологічні, калькуляційні картки на коктейлі погоджуються із санітарно-епідеміологічною службою, затверджуються керівником підприємства, бухгалтером та скріплюються печаткою. Заклади ресторанного господарства повинні мати прейскуранти цін на алкогольні напої, де зазначаються назва напою, вміст пляшки, ціна за пляшку, ціна за 50 та 100 мілілітрів напою у грошовій одиниці України (п. 25 Правил).

При обчисленні податку із застосуванням адвалорних ставок базою оподаткування є вартість (з податком на додану вартість та без урахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів) підакцизних товарів, що реалізовані відповідно до п. п. 213.1.9 п. 213.1 ст. 213 ПКУ.

Також слід зазначити, що відповідно до п. п. 14.1.4 п. 14.1 ст. 14 ПКУ акцизний податок – це непрямий податок на споживання окремих видів товарів (продукції), визначених ПКУ як підакцизні, що включається до ціни таких товарів (продукції).

Таким чином, акцизним податком з роздрібної торгівлі підакцизних товарів оподатковуються операції з реалізації коктейлів суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі, якщо вміст спирту етилового в таких напоях перевищує 0,5 відсотків об’ємних одиниць.

Базою оподаткування акцизного податку з роздрібної торгівлі алкогольними напоями є вартість (з податком на додану вартість та без урахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів) підакцизних товарів.

Тобто при визначенні бази оподаткування акцизним податком з роздрібної торгівлі підакцизних товарів, зокрема, коктейлів, слід ціну реалізованого товару розділити на 105 та помножити на 100 (ціна коктейлю – 105 відсотків складається з вартості товару з податком на додану вартість – 100 відсотків та акцизного податку з роздрібної торгівлі алкогольними напоями – 5 відсотків).

 

Сума орендної плати, що перераховується уповноваженій особі-представнику з надання нерухомого майна в оренду нерезидентом відображаються за ознакою «157»

Сума орендної плати, що перераховується юридичною особою (фізичною особою-підприємцем) іншій фізичній особі-підприємцю (уповноваженій особі), яка виконує представницькі функції стосовно надання майна в оренду фізичною особою-нерезидентом за договором оренди нерухомого майна, відображається за ознакою «157».

Відповідно до п.п.170.1.3 п.170.3 ст.170 розділу IV ПКУ від 02.12.2010 №2755 із змінами та доповненнями нерухомість, що належить фізичній особі-нерезиденту, надається в оренду виключно через фізичну особу-підприємця або юридичною особою-резидента (уповноважених осіб), що виконують представницькі функції такого нерезидента на підставі письмового договору та виступають податковим агентом стосовно таких доходів. Нерезидент, який порушує норми цього пункту, вважається таким, що ухиляється від сплати податку.

Тобто, фізичною особою-нерезидентом забороняється самостійно передавати нерухомість, що їм належить, в оренду. Така передача можлива лише через фізичну особу-підприємця або юридичну особу-резидента України, які виконують представницькі функції.

Згідно з п.п.»6» п.176.2 ст.176 ПКУ доходи, нараховані на користь платника податку, відображаються податковим агентом у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого)на користь платників податку, сум утриманого з них податку за формою №1ДФ відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 13.01.2015№4 «Про затвердження форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичної особи, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ) та Порядку заповнення та подання податковим агентом Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичної особи, і сум утриманого з них податку».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь