A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Об’єкт оподаткування змінив призначення: вносимо зміни до ф. №20-ОПП

Дата: 01.12.2017 15:02
Кількість переглядів: 564

Обєкт оподаткування змінив призначення: вносимо зміни до ф. №20-ОПП

Згідно із Порядком обліку платників податків і зборів, платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку.

При зміні відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об’єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за формою №20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни.

При зміні призначення об’єкта оподаткування або його перепрофілювання (зміна графи 3 «Тип об’єкта оподаткування») інформація щодо такого об’єкта оподаткування надається в повідомленні двома рядками, а саме: в одному рядку зазначається інформація про закриття об’єкта оподаткування, призначення якого змінюється (у графу 2 вноситься значення «6 - закриття об’єкта оподаткування»), у другому - оновлена інформація про об’єкт оподаткування, який створено чи відкрито на основі закритого (у графу 2 вноситься значення «1 - первинне надання інформації про об’єкти оподаткування»), при цьому ідентифікатор об’єкта оподаткування змінюється.

При зміні найменування, місцезнаходження, виду права на об’єкт оподаткування та стану об’єкта оподаткування (об’єкт оподаткування не закривається, а тільки змінюються дані щодо цього об’єкта) інформація щодо такого об’єкта оподаткування надається в повідомленні одним рядком, при цьому зазначається оновлена інформація про об’єкт оподаткування щодо якого відбулися зміни, та у графу 2 «Код ознаки надання інформації» вноситься значення «3 - зміна відомостей про об’єкт оподаткування».

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою №20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення, відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Платники податків, які уклали з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати повідомлення за формою №20-ОПП засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Слід зазначити, що при зміні відомостей про об’єкти оподаткування, об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність повідомлення за ф. №20-ОПП з оновленою інформацією подається протягом 10 робочих днів після зміни відомостей про такі об’єкти оподаткування, а саме: зміни типу, найменування, місцезнаходження, виду права на об’єкт оподаткування та стану об’єкта оподаткування.

 

 

 

 

Табу на бартер

Головне управління ДФС у Тернопільській області нагадує, що відповідно до п. 291.6 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники єдиного податку третьої групи повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Нагадаємо, що бартерна (товарообмінна) операція – це господарська операція, яка передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у негрошовій формі в рамках одного договору (п. п. 14.1.10 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Отже, юридичні особи - платники єдиного податку третьої групи не мають права здійснювати бартерні операції, в тому числі погашати заборгованість за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) іншим способом ніж грошовим.

На замітку платникам податку на прибуток

Головне управління ДФС у Тернопільській області повідомляє, що відповідно до п. 46.2 ст. 46 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації з урахуванням вимог ст. 137 ПКУ.

Фінансова звітність, що складається та подається відповідно до п. 46.2 ст. 46 ПКУ, зокрема платниками податку на прибуток, є додатком до податкової декларації з податку на прибуток та її невід’ємною частиною.

Форма Податкової декларації з податку на прибуток підприємств затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 28.04.2017 №467) (далі – Декларація).

До Декларації додаються, зокрема, додатки до рядків Декларації, у тому числі фінансова звітність як додаток ФЗ. При цьому в інформації «Наявність додатків» проставляється позначка «+». Відомості про форми фінансової звітності, які одночасно подаються з Декларацією, відображаються у відповідній таблиці Декларації.

Таким чином, при заповненні поля «Додатки на __ арк.» Декларації в загальній кількості аркушів враховується, зокрема, кількість аркушів по формах фінансової звітності.

 

Про умови блокування податкових накладних розповіли на семінарі

 

Семінар-практикум для бухгалтерів та керівників сільськогосподарських товаровиробників на тему зупинення реєстрації податкових накладних відбувся у приміщенні Департаменту агропромислового розвитку. Організували захід громадська організація «Всеукраїнський бухгалтерський клуб», Тернопільське представництво Групи компаній «Баланс» та редакція видання «Баланс-Агро».

Про умови блокування податкових накладних, про те, як подати документи на розблокування податкових накладних та оскаржити відмови у їх реєстрації розповіла присутнім начальник управління моніторингу доходів та обліково-звітних систем ГУ ДФС у Тернопільській області Наталя Волошинович. Зокрема, вона донесла до відома платників офіційне роз’яснення ДФС України щодо застосування критеріїв оцінки ризиків СМКОР.

«Державна фіскальна служба постійно працює над вдосконаленням СМКОР. Останніми змінами в Систему, затвердженими наказом Міністерства фінансів України № 926, який набрав чинності з 17 листопада 2017 року, були автоматичне врахування Таблиці даних платника податку, градація рівня ризикового товару, а також зупинка реєстрації розрахунків коригування на зміну вартості товарів більш ніж у два рази або зміну номенклатури товарів чи послуг», - зазначила Наталя Волошинович.

Оскільки тема блокування податкових накладних на сьогоднішній день дуже актуальна, особливо для сільськогосподарських товаровиробників, вона викликала жваву дискусію та активне обговорення серед присутніх. Наталя Волошинович відповіла на усі поставлені запитання та запевнила, що запроваджені наказом Мінфіну № 926 зміни значно зменшать кількість зупинених податкових накладних сумлінним платникам податків та унеможливлять реєстрацію схемного кредиту за рахунок маніпуляції з товарами.

В свою чергу начальник відділу адміністрування ПДВ та контролю за відшкодуванням ПДВ території обслуговування Тернопільської ОДПІ управління податків і зборів з юридичних осіб ГУ ДФС у Тернопільській області Віктор Саванець повідомив присутнім, що ДФС України на виконання доручення Міністерства фінансів України та у зв’язку із численними запитами платників ПДВ надала роз’яснення з метою мінімізації впливу помилок, допущених платниками податку при визначенні в податкових накладних/розрахунках коригування ознаки їх належності до спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства.

Детально із ситуаційними прикладами можна ознайомитися у листі ДФС України від 28.11.2017 №32659/7/99-99-15-03-02-17 «Про помилки при визначенні ознаки у номері податкової накладної».

             

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь