A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

74-та річниця звільнення Кременця від фашистських загарбників

Дата: 19.03.2018 14:57
Кількість переглядів: 704

Фото без опису

Друга світова війна, що почалася для волинських земель у відносно мирному ключі з безкровного (якщо не враховувати розпуск всіх громадських організацій, релігійні гоніння, ідеологічний контроль і політичні репресії) переходу їх під владу країни рад у 1939 році, залишила в серці Кременця незагойна рану із сотень імен загиблих в самій кровопролитній битві за мир ХХ сторіччя.

Справжня війна прийшла в місто 2 липня 1941 року, коли на залишені радянською армією волинські землі ступила нога німецьких військ. Прихід окупаційних військ ознаменувався масовими розстрілами – весь центр був переобладнаний в гетто для євреїв. Відтоді тут панували лише страх, біль і жах.

Нескорені серця і залізна воля місцевих мешканців, попри всі випробовування, не могли залишитися байдужими до горя, яке спіткало рідну землю, і в найкоротший термін в міських передмістях були організовані чотири українських добровольчих збройних формування, а дві тисячі кременчан увійшли до лав збройних сил Радянського Союзу, щоб брати участь в розгромі німецької коаліції.

Період окупації тривав неповних три роки, і вже 19 березня 1944-ого наше місто звільнили – війська загарбника відступили, залишивши після себе дорогу вистелену тілами патріотів української землі.

Сьогодні, навіть через 74 роки від дати ми схиляємо голови у скорботі та віддаємо данину пам’яті нашим відважним землякам та воїнам, котрі брали участь у визволенні Кременця.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь