A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує про свою роботу у першому півріччі 2017 року

Дата: 11.08.2017 12:37
Кількість переглядів: 793

    Кременецький  місцевий центр з

надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує про свою роботу у першому півріччі 2017 року

 

 

01 липня 2017 року минуло два роки з часу, відколи у місті Кременець відкрив свої двері для громадян Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, основними завданнями якого є підвищення правової свідомості, культури та освіченості населення, надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, зокрема це надання  правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, забезпечення складення заяв, скарг та інших документів  правового характеру,   забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції України .

 

В зоні юрисдикції місцевого центру перебувають Збаразький, Лановецький, Шумський, а  01 серпня 2016 року і Зборівський райони. У даних районах, як і по всій Україні, з 01 вересня 2016 року почали працювати відокремлені структурні підрозділи місцевих  центрів – бюро правової допомоги.

 

Протягом першого півріччя 2017 року послугами  Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги скористалося 2925 осіб, що на 2156 осіб більше,  ніж у відповідний період 2016 року (2016 рік – 769). Такому збільшенню кількості звернень сприяло саме відкриття у районах  бюро правової допомоги, що значно спростило  доступ до правової допомоги для жителів віддалених населених пунктів, а особливо особам з малими фінансовими доходами.

За шість місяців 2017 року місцевим центром видано 354 накази про надання   безоплатної вторинної правової допомоги  , в той час, як  у першому  півріччі 2016 році – 113 наказів. Тобто, громадяни,  що звернулися до місцевого центру і належали до  суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу,  визначеними у ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», серед яких, наприклад, особи, середньомісячний дохід яких не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого  відповідно до закону  для осіб, які належать до основних соціальних та демографічних групп населення, а також інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб; внутрішньо переміщені особи; діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування; ветерани війти та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та ін., скористалися  своїм правом на отримання такої допомоги .

Додатково для читачів роз'яснюємо, що  безоплатна вторинна правова допомога включає в себе захист, здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та складення процесуальних документів (п.2 ст.13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу»).  Інтереси таких осіб за дорученням місцевого центру представляють кваліфіковані адвокати, які включені до Реєстру адвокатів, що надають безоплатну вторинну правову допомогу і співпрацюють з місцевим центром (оплата праці адвокатів здійснюється за рахунок коштів держави), а  фахівці місцевого центру здійснюють представництво згідно наказів місцевого центру про уповноваження на надання безоплатної вторинної правової допомоги. За шість місяців поточного року місцевим центром адвокатам  видано 224 доручення, наказів на уповноваження працівників місцевого центру – 134.

Найбільш актуальними питаннями, для вирішення яких особи звертаються за допомогою до місцевого центру, є соціальне забезпечення, а також  цивільне, сімейне, спадкове, земельне та договірне право.  

У першому півріччі поточного року працівниками місцевого центру проведено 97 правопросвітницьких заходів з жителями територіальних громад, трудовими колективами підприємств, установ, організацій з найактуальніших питань життя громадян, зокрема щодо захисту прав споживачів комунальних послуг, організації ОСББ, порядку  отримання земельних ділянок та ін. Зокрема, з метою поширення інформації про систему безоплатної правової допомоги проведено ряд інформаційних зустрічей  з трудовими колективами підприємств, установ та організацій, серед яких ДП «Кременецький держлісгосп», ТОВ «Мікоген-Україна»,  Зборівської ЦРЛ, ТОВ «Агро Ланівці», Збаразької ЦРКЛ, Великодедеркальської комунальної лікарні, Лановецького міжрайонного управління водного господарства, ТОВ «Сегеш-Україна» та  ін. 

А також, працівники місцевого центру  проводили правопросвітницькі заходи з жителями  Борсуківської (Лановецький р-н), Великодедеркальської, Залозецької, Лопушнянської,  Черниховецької (Збаразький р-н), Пліснянської (Зборівський р-н), Піщатинської (Шумський р-н) територіальних громад.

Для підвищення рівня поінформованості такої категорії громадян, як безробітні та малозабезпечені особи, місцевим центром проведено 30 інформаційно-просвітницьких заходів  в державних установах, серед яких районні центри зайнятості, територіальні центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг), Лановецьке об’єднане управління ПФУ Тернопільської області та у 18-ти навчальних закладах, зокрема у Кременецкому лісотехнічному коледжі, Зборівському коледжі ТНТУ ім.І.Пулюя, ДНЗ «Вишнівецький професійний ліцей» і «Кременецький професійний ліцей», ЗОШ 1-Ш та  І-ІІ ступенів та ін.

Вже стало доброю традицією у Кременецькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги проведення дня «відкритих дверей». У першому півріччі цього року у «відкриті двері» центру  завітали учні    9-10-их класів Кременецької ЗОШ I-III ступенів №2 та учасники правничої групи Кременецького ліцею імені У. Самчука.

З метою налагодження співпраці з громадським організаціями та надання їм необхідної правової допомоги,  за січень-червень 2017 року місцевим центром проведено 14 спільних заходів з такими  ГО як «Учасники АТО «БОРЦІ ЗА СПРАВЕДЛИВІСТЬ»,  «Спілка учасників АТО Кременецького району», Зборівським відокремленим відділенням ГО «Спілка бійців та волонтерів АТО «Сила України», «Штаб національного спротиву Збаразького району», «Воїни АТО Лановецького району», УАТО  в Збаразькому районі «Побратими Тернопілля» та ін.

З метою розвитку мережі партнерів та незалежних провайдерів надання БПД, налагодження співпраці із ними та надання методичної допомоги, місцевим центром у першому півріччі 2017 року проведено 61 спільний захід з органами державної влади, місцевого самоврядування та територіальними громадами.

Окремої уваги заслуговує і співпраця місцевого центру з Кременецькою районною радою. Так, з метою спрощення жителям району доступу до безоплатної правової допомоги, працівники центру в складі «мобільного соціального офісу», за участю заступника голови районної ради М.Месніковича, юрисконсульта Кременецького районного центру зайнятості В.Колтонюка, працівників Кременецького об’єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області та районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді провели виїзні прийоми громадян у приміщеннях Старотаразької  (для жителів Почаївської територіальної громади), Дунаївської, Будківської, Староолексинецької  сільських рад. 

Організовано роботу виїзних консультаційних пунктів  для осіб з обмеженими фізичними можливостями в спілках інвалідів, УТОГ, територіальних центрах соціального обслуговування. А саме, проведено виїзні прийоми громадян у приміщеннях : Великобережецького, Перепельницького , Великодедеркальського стаціонарних геріатричних відділеннях територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), Лановецького та Кременецького районних осередків Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організації інвалідів України». Крім того, надавалася адресна допомога особам з обмеженими фізичними можливостями пересування з виїздом до місця проживання .

З метою спрощення доступу до БВПД осіб, які перебувають на обліку у центрах зайнятості та мають статус безробітних, налагоджено роботу консультаційних та дистанційних пунктів  у приміщеннях Збаразького,  Зборівського, Кременецького, Лановецького та Шумського  районних центрів зайнятості (правову допомогу отримало 24 особи).

У першому півріччі  2017 року забезпечено роботу 3 нових дистанційних пунктів доступу до БПД, розміщених у бібліотеках сіл Озерна,  Гаї – Розтоцькі та смт Залізці  Зборівського району, де правові консультації громадяни могли отримати за допомогою скайп-зв’язку. Усього  за шість місяців поточного року даною послугою для отримання правових консультацій скористалася 31 особа.

Фронт-офіс Кременецького місцевого центру  за шість місяців  поточного року здійснив 42 консультації з питань здійснення державної реєстрації та проведено 32 реєстраційні дії.

    У січні-червні  2017 року  місцевим центром  проводилася  робота щодо доступу громадян до сервісів Міністерства юстиції України (усього за доступом до сервісів Міністерства юстиції  звернулася 241 особа) .

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп-зв’язку:kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь