A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Тимчасова втрата працездатності, пов'язана з нещасним випадком на виробництві чи нараховується ЄСВ на суму допомоги?

Дата: 13.11.2017 11:57
Кількість переглядів: 350

Тимчасова втрата працездатності, пов»язана з нещасним випадком на виробництві чи нараховується ЄСВ на суму допомоги

            Кременецька ОДПІ повідомляє, що відповідно до п.2 ст.15 Закону України від 23.09.1999р. №1105 «Про загальнообов»язкове державне соціальне страхування» зі змінами і доповненнями роботодавець зобов»язаний зокрема, надавати та оплачувати застрахованим особам у разі настання страхового випадку відповідний вид матеріального забезпечення ; страхових виплат та соціальних послуг згідно із Законом №1105.

            Відповідно до абзацу 7 п.1 частини 1 ст.4 Закону України від 08.07.2010р. №2464»Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов»язкове державне соціальне страхування» зі змінами і доповненнями, платниками єдиного внеску (ЄВ) є роботодавці (страхувальники)- підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, військові частини та органи, які виплачують допомогу по тимчасовій непрацездатності особам, які отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності.

            Нормами частини 5 ст.8 Закону №2464 визначено, що ЄВ для всіх платників ЄВ(крім пільгових категорій )встановлюється у розмірі 22 відсотки до визначеної ст..7 закону №2464 бази нарахування ЄВ.

            Базою нарахування ЄВ для платників, зазначених в абзаці 7 п.1 частини 1 ст.4 Закону №2464, є, зокрема сума оплати перших п»яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності (абзац 2 п.1 частини 1 ст.7 Закону №2464).

            Отже, сума допомоги у зв»язку з тимчасовою втрати працездатності, пов»язаною з несчасним випадком на виробництві, є базою нарахування ЄВ.

Банківські реквізити для сплати податків, зборів, ЄВ можна знайти на веб-порталі ДФС

            Банківські реквізити для сплати податків, зборів, ЄВ, митних та інших платежів до бюджету визначаються Державним казначейством України і повідомляються територіальному органу ДФС, а тому для їх отримання платнику податків необхідно звернутися до контролюючого органу ДФС за місцем реєстрації або місцем здійснення діяльності.

            Крім того, платник податку може дізнатись про банківські реквізити на субсайті ГУ ДФС у Тернопільській області в розділі «Бюджетні рахунки», в яких розміщено реквізити рахунків державного та місцевих бюджетів за всіма видами податків, зборів (обов»язкових платежів), ЄВ, митних та інших платежів в розрізі районів. Перейти до відповідних розділів можна з головної сторінки офіційного веб-порталу ДФС, натиснувши посилання «Бюджетні рахунки».

Оподаткування податком на додану вартість послуг у сфері культури

            Кременецька ОДПІ звертає увагу на те, що п.п.»б» п.185.1 ст.185 ПКУ від 02.12.2010р. №2755 зі змінами і доповненнями визначено: об»єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст.186 ПКУ.  Місцем постачання послуг є місце фактичного надання послуг у сфері культури, мистецтва, освіти, науки,спорту,розваг або інших подібних послуг, включаючи послуги організаторів діяльності в зазначених сферах та послуги, що надаються для влаштування платних виставок, конференцій, навчальних семінарів та інших заходів.

            Отже, у разі, якщо постачання послуг у сфері культури, у т.ч. мистецтва, освіти, науки, спорту, розваг або інших подібних послуг, включаючи послуги організаційної діяльності в зазначених сферах та послуги, що надаються для влаштування платних виставок, організаційного облаштування та обслуговування експозиційних стендів, конференцій, навчальних семінарів та інших подібних заходів здійснюється на митній території України, та такі послуги підлягають оподаткуванню за основною ставкою. У разі постачання  вищевказаних послуг за межами митної території України – такі послуги не підпадають під об»єкт оподаткування ПДВ.

На семінарі розповіли про оподаткування бізнесу та застосування законодавства про працю

            Умови оподаткування бізнесу, застосування законодавства про оплату праці та дотримання суб»єктами господарювання трудового законодавства обговорили нещодавно у приміщені Тернопільської облдержадміністрації. В ініційованому Департаментом економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації семінарі для працівників  Регіонального центру підтримки підприємництва взяв участь заступник начальника відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Тернопільській області Віктор Орнатовський.

            Під час зустрічі присутні обговорили основні податкові зміни, які стосуються бізнесу нашого краю. Про них, власне, і розповів фахівець фіскальної служби області.

            У своєму виступі Віктор Тадейович зазначив, що оподаткування суб»єктів господарської діяльності фізичних осіб здійснюється на загальній системі оподаткування. Суб»єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на три групи платників єдиного податку.

            «Цьогоріч ставка податку для першої групи встановлюється у відсотках до прожиткового мінімуму. Для другої – у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного)року, третьої групи – у відсотках до доходу, і відповідно, для третьої групи ставки залишаються на рівні 3% та 5% від доходу у разі включення ПДВ»,-зауважив лектор.

Щодо нюансів оподаткування підприємців на загальній системі оподаткування, то за словами Віктора Орнатовського базою оподаткування для нарахування ПДФО та військового збору є чистий дохід, тобто різниця між отриманими доходами та понесеними витратами.

«Важливо те, що фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування отримали право за власним бажанням включати до витрат амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат»-пояснює фахівець. Якщо таке рішення підприємцем буде прийнято, то амортизації підлягатимуть витрати на придбання основних засобів та нематеріальних активів, а також самостійне виготовлення основних засобів. Не підлягатимуть амортизації такі основні засоби подвійного призначення, як земельні ділянки, об»єкти житлової нерухомості, легкові та вантажні автомобілі».

            Не підлягають амортизації та повністю включаються до складу витрат звітного періоду й витрати на проведення ремонту, реконструкції, модернізації та ліквідації основних засобів (у частині залишкової вартості).

            Крім цього під час заходу особливу увагу слухачів викликали питання особливостей оформлення трудових відносин працівників, стану додержання законодавства про працю .   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь