A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 05.03.2018 11:20
Кількість переглядів: 415

Для виправлення помилок встановлено новий (додатковий) термін

 

Головне управління ДФС у Тернопільській області повідомляє, що враховуючи численні прохання платників податків та наявність значної кількості не виправлених платниками помилок, ДФС встановлює новий (додатковий) термін для подання сільськогосподарськими товаровиробниками – колишніми суб’єктами спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість інформації для перерахунку реєстраційного ліміту в СЕА ПДВ.

Відзначимо, що при проведенні платниками відповідного аналізу на предмет зазначення (не зазначення) у номері податкової накладної/розрахунку коригування ознаки їх належності до спецрежиму (код «2» або код «3» після першого знака дробу у номері податкової накладної (форма, яка була діючою в період застосування спецрежиму) необхідно враховувати всі податкові накладні/розрахунки коригування, складені в рамках здійснення відповідної господарської операції.

Повідомлення у вигляді розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної може бути складене виключно до податкових накладних, які відповідають таким критеріям:

- дата складання податкових накладних припадає на період з 01.07.2015 по 31.12.2016;

- дата реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних – не пізніше 15.01.2017;

- сума податку, зазначена в таких податкових накладних, відображена у розділі I «Податкові зобов’язання» податкових декларацій з податку на додану вартість (далі – декларації), які були в межах спецрежиму (декларації за формами 0121-0123 та 0130) або за якими здійснювалися розрахунки з бюджетом (декларація за формою 0110);

- сума податку, зазначена в таких податкових накладних, відображена у розділі I «Податкові зобов’язання» додатка 5 «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)» до декларації за формами 0121-0123 та 0130 або до декларації за формою 0110;

Податкові накладні були включені до складу податкових зобов’язань того звітного періоду, на який припадає дата їх складення (незалежно від дати реєстрації таких податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних).

Повідомлення у вигляді розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної до ДФС здійснюється платниками податку лише в період з 27.02.2018 по 19.03.23018 включно. Інформація від ДФС щодо прийняття буде надана платникам після закінчення терміні їх прийняття (після 19.03.2018).

Із ситуаційними прикладами щодо складання та подання до ДФС Повідомлення у вигляді розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної можна ознайомитися у листі ДФС України від 26.02.2018 №5715/7/99-99-15-03-02-17 «Про помилки при визначенні ознаки у номері податкової накладної».

Взяття на облік платників ЄВ – членів фермерського господарства

 

Головне управління ДФС у Тернопільській області нагадує, що з 1 січня 2018 року, відповідно до п. 5 прим. 1 частини першої ст. 4 Закону України від 8 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон 2464) членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, визначено платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ).

Члени фермерського господарства зобов’язані стати на облік в органах доходів і зборів, як платники ЄВ.

Зазначена норма не поширюється на членів фермерських господарств, які є застрахованими особами (найманими працівниками, фізичними особами підприємцями, головами фермерських господарств як юридичних осіб, так і фізичних осіб підприємців зі статусом сімейного фермерського господарства).

Відповідно до частини четвертої ст. 4 Закону №2464 обов’язок щодо постановки на облік не поширюється на членів фермерського господарства, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 9 липня 2003 року №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

При втраті членом фермерського господарства статусу застрахованої особи або статусу особи з інвалідністю, або припинення виплати соціальної допомоги, такий член фермерського господарства зобов’язаний стати на облік в органах доходів і зборів як платник ЄВ.

Для взяття на облік платником ЄВ членам фермерських господарства необхідно подати до контролюючого органу за місцем проживання заяву про взяття на облік платника ЄВ за формою №1-ЄСВ (далі – Заява) згідно з додатком 1 до Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Положення про реєстр страхувальників, який затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 №1162 із змінами та доповненнями (далі – Порядок №1162).

У Заяві члену фермерського господарства необхідно обов’язково зазначити додаткову інформацію: податковий номер та найменування фермерського господарства, членом якого він є. Така Заява повинна бути додатково підписана Головою фермерського господарства.

Контролюючим органом наступного робочого дня з дня взяття на облік членів фермерського господарства безоплатно надсилається (вручається) повідомлення про взяття їх на облік за формою №2-ЄСВ згідно з додатком 2 до Порядку №1162.

 

Ставка єдиного податку залежить від місця здійснення діяльності

 

Головне управління ДФС у Тернопільській області повідомляє, що пунктом 293.1 статті 293 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) передбачено, зокрема, що ставки єдиного податку для платників другої групи встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць для другої групи платників єдиного податку - у межах до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати (п. 293.2 ст. 293 ПКУ).

Підпунктом 12.3.4 п. 12.3 ст. 12 ПКУ визначено, що рішення про встановлення місцевих податків та зборів офіційно оприлюднюється відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та зборів або змін (плановий період). В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.

Відповідно до прийнятого рішення Тернопільською міською радою від 24.02.2017 №7/14/23 «Про внесення змін та доповнень до рішення «Про місцеві податки і збори» від 30.06.2015 № 6/60/27», встановлено ставку єдиного податку для платників другої групи 15% розміру мінімальної заробітної плати, тобто 558,45 грн, яка діє з 1 січня 2018 року.

Відтак для платника єдиного податку другої групи, який зареєстрований у м. Тернополі і місцем здійснення господарської діяльності у нього є лише м. Тернопіль, ставка єдиного податку становитиме 15% розміру мінімальної заробітної плати. Однак, якщо  місцем здійснення діяльності є не тільки територія м. Тернополя, але й інша адміністративна територія (для прикладу м. Тернопіль та Тернопільський район), то застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, тобто 20% розміру мінімальної заробітної плати (п. 293.7 ст. 293 ПКУ).

 

Ігор Комендат: майже 1 мільярд гривень сплатили до бюджету платники Тернопільщини

 

За перші два місяці цього року до Зведеного бюджету України платники області спрямували 945,1 млн грн. Це на 223,4 млн грн або на 31% більше, ніж у січні-лютому 2017 року. Про це повідомив начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат.

Так, до місцевих бюджетів надійшло 530,4 млн грн, що на 119,2 млн грн більше, ніж за аналогічний період минулого року. До державного бюджету спрямовано 414,7 млн грн. Порівняно з січнем-лютим 2017 року надходження зросли на 104,2 млн грн.

У розрізі платежів до держбюджету перше місце займає податок на додану вартість, його у січні-лютому сплачено 218,9 млн грн, податку  на прибуток надійшло 35,7 млн грн, акцизного податку – 6,8 млн грн. Решта суми – надходження інших платежів та податків.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь