A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ КРЕМЕНЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Дата: 03.08.2017 11:04
Кількість переглядів: 566

Бережіть дітей від нещасних випадків!

1717395729585.jpg 2659dc42ebf64034e13fb97b956eebc1-1024x520.jpg

          Літо в розпалі. Для наших дітей – це безтурботна і дивовижна пора розваг, веселого відпочинку. Сезон,  коли дітям можна вдосталь бути на свіжому повітрі,  вдосталь набігатися, настрибатися, награтися.  
          Основне завдання дорослих – вміти організувати  цей благодатний час для своїх дітей. Щоб кожний день приносив їм щось нове, був наповнений цікавим змістом. А спогади про літні канікули ще довго не забувались. 
          Однак, дітям часто загрожує небезпека  через їхню безпечність, енергію і інтерес. Тому варто дбати  про безпеку дітей: своїх і чужих.  Систематично виховувати в них обачність і обережність  від пустощів на балконах, драбинах, деревах. Вчити правильно поводити себе на водоймах, виконувати правила користування електро і газовими приладами. 
         Неправильно буде залякувати дитину. Треба час від часу розповідати їй про різні нещасні випадки та можливі наслідки, а також  говорити про шляхи попередження біди.
         Багатьом нещасним випадкам, як правило, можна запобігти. Профілактична робота буде ефективною, коли в цьому будуть брати участь батьки та громадськість міста.
         Батьки не повинні забороняти дітям гратися в рухливі ігри, сковувати дітей безперервними заборонами та обмеженнями. Все потрібно робити в розумних межах.  Інакше дитина може вирости боягузом й безініціативною, або буде робити все навпаки.    
         З малятами треба бути постійно на сторожі, усувати з їхнього шляху небезпечні предмети, старшим дітям треба завжди пояснювати небезпеку, яку таять  в собі необдумані вчинки, доводити помилковість уявлень про героїзм.  
         В Україні нещасні випадки посідають третє місце серед основних причин смерті. Щороку зазнають ушкодження здоров'я приблизно 2 млн. людей, смертельно травмується більше 70 тис. осіб, або близько 200 осіб щодня, що майже удвічі перевищує аналогічні показники у розвинених країнах світу. Близько 99 відсотків усіх померлих від нещасних випадків загинуло у побуті. За останні п'ять років від нещасних випадків  невиробничого характеру в Україні загинуло 363 745 осіб, з них - 9 488 дітей віком до 14 років.
         Завдання сім’ї, навчальних закладів, громадськості - виховання з раннього дитинства громадянина, який свідомо може не створювати і протистояти небезпекам різного характеру.  Науково-технічний прогрес, в якому є багато й позитивного, несе багато небезпек у життя наших дітей з самого раннього віку.
         У малюків на першому році життя   швидко розвивається нервова система.   В цей час дитина старається пізнати навколишній світ і з великою цікавістю хоче познайомитись з усім новим, що оточує її. Вона старається брати все в руки, і все тягне до рота. Тому в дихальні шляхи немовлят часто попадають сторонні предмети, нерідко спостерігаються опіки стравоходу, та органів дихання.
        Маленькі діти найчастіше травмуються вдома. І причиною є - недостатній догляд батьків. Такі здавалося б на перший погляд дрібниці, як залишені у доступному для малят місці голки, цвяхи, леза бритв, стають причиною травм, а іноді і смерті. Це ж саме стосується і газових плит, оголених проводів електромережі, відчинених вікон, сходів.  За свою необережність батьки іноді приречені на страждання.
         Від 1 до 3 років в дітей розвивається опорно-руховий апарат, малята вчаться ходити, бігати, стрибати. Вони в цьому віці стають дуже рухливими, отже виникають травми, пов’язані з падінням. У дітей від 3 до 12 років з’являються нові інтереси. Допитливість з відсутністю необхідного життєвого досвіду і навичок, невміння реально оцінити небезпеку, прагнення швидко все зробити теж нерідко призводить до нещасних випадків. 
         Дошкільнята і молодші учні переважно проводять своє дозвілля на подвір’ї зі своїми ровесниками, катаючись на велосипедах, самокатах, лізуть на дерева, відкриті люки, драбини. Тому необладнані дитячі майданчики, захаращені двори, відкриті люки, канави, несправні ліфти, поручні сходів, несправні велосипеди теж дуже небезпечні. Особливо небезпечними для дітей неогороджені ділянки де проводяться ремонті роботи. Часто діти падають з висоти – балконів, вікон, драбин, дерев, що теж призводить до тяжких травм.      Нещодавно у м. Кременець стався нещасний випадок, коли 7 річна дитина випала з другого поверху багатоповерхівки . На щастя все обійшлося порівняно легкою травмою. 
         Підлітки  часом стараються звершувати героїчні вчинки, які б свідчили про їх хоробрість, і при цьому не вміючи правильно оцінити свої можливості часто стають на дорогу невиправданого ризику. Щоб довести свою сміливість і самовпевненість, перед іншими, підлітки не задумуючись над наслідками часто переходять вулицю у небезпечних місцях, чіпляються за машини, вилазять на пожежні драбини на дахи високих будинків не думаючи про наслідки. Так сталося з неповнолітнім, який  ризикуючи своїм життям виліз на дах довгобудови. Необдуманий вчинок закінчився, на щастя, важкою травмою, але могло бути гірше…      

        Сьогодні наш побут не можна уявити без газу і електроенергії. Невміле поводження з приладами теж стає причиною нещасть. Діти інколи хапаються за неізольовані проводи, оголені контакти електропроводів, вставляють в розетки шпильки, цвяхи і нерідко дістають опіки та ушкодження тканин тіла.

       Принципи запобігання побутового травматизму  різноманітні, але головною і надійною з них є постійна турбота дорослих про безпеку дітей вдома!

      У профілактиці дитячого травматизму велику роль повинні  відігравати вчителі, вихователі, працівники санітарно-епідемічних станцій, житлових контор, міліції. Вони повинні здійснювати постійний нагляд за станом території житлових масивів, шкільних і дошкільних закладів, за дотриманням правил безпеки при проведенні ремонтних і будівельних робіт.

      Найтяжчим, з найбільшим процентом смертності є травми від автомашин,   та інших видів транспорту. І знову ж таки головними причинами є бездоглядність дітей на вулиці, коли ідуть до школи чи з неї, а також у години дозвілля, а призводять до цього незнання дітьми правил вуличного руху, порушення правил користування транспортом.

       Вчити правила вуличного руху діти повинні з переддошкільного, а також дошкільного віку, тобто в яслах, і дитячих садках.    

    Серед смертності від травматизму утоплення займає одне з перших місць.   Головною причиною утоплення є невміння плавати, незнання особливостей водойм. При стрибках у воду велику небезпеку приносять підводні скелі, каміння. Всі небезпечні місця для купання повинні бути огороджені і встановлені попереджувальні знаки.

Саме основне правило профілактичної роботи дорослих: дитина повинна відчувати любов та увагу оточуючих, бути під пильним оком дорослих!

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь