A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 16.03.2018 10:17
Кількість переглядів: 380

До податкового кредиту - пальне в межах норми витрат

Фізична особа-підприємець, платник ПДВ, має право віднести до складу податкового кредиту суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку із придбанням пально-мастильних матеріалів та отриманням послуг з ремонту вантажних автомобілів за умови підтвердження зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) податковими накладними.

 

Але, враховуючи норми Податкового кодексу України (далі – ПКУ), пов’язані з формуванням витрат підприємця, платник відповідно до п. 198.5 ст. 198 ПКУ зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового періоду) і зареєструвати в ЄРПН в терміни, встановлені ПКУ для такої реєстрації, податкову накладну за операціями з отримання послуг з ремонту вантажних автомобілів.

Суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку зі здійсненням операцій з придбання пально-мастильних матеріалів для ведення господарської діяльності фізична особа-підприємець, платник ПДВ має право віднести до складу податкового кредиту в межах норм витрат пального і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті. Витрати пального понад такі норми вважаються використанням пального в негосподарській діяльності суб’єкта господарювання.

Коли обійдеться без нарахування штрафної санкції

Головне управління ДФС у Тернопільській області повідомляє, що відповідно до п. п. 266.7.2 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, обчисленого згідно з п. п. 266.7.1 п. 266.7 ст. 266 ПКУ, та відповідні платіжні реквізити, зокрема органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Підпунктом 266.10.2 п. 266.10 ст. 266 ПКУ встановлено, що у разі якщо контролюючий орган не надіслав (не вручив) податкове/податкові повідомлення-рішення у строки, встановлені п. п. 266.7.2 п. 266.7 ст. 266 ПКУ, фізичні особи звільняються від відповідальності, передбаченої ПКУ за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання.

Нагадаємо, що у 2018 році фізичні особи сплачують податок на нерухоме майно за 2017 рік. Податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються платникам податку за місцем їх податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня. Розрахунок здійснюється на підставі відомостей державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Фізичні особи сплачують податок протягом 60 днів з моменту отримання повідомлення-рішення. За порушення термінів сплати податків платники притягуються до відповідальності у вигляді штрафу від 10 до 20% своєчасно несплаченої суми.

Щоб обрати вірний код для сплати ПДФО

Головне управління ДФС у Тернопільській області для зручності платників надає коди бюджетної класифікації для сплати податку на доходи фізичних осіб.

Так, наказом Міністерства фінансів України від 14.01.2011 №11 «Про бюджетну класифікацію», затверджено наступну Класифікацію доходів бюджету з податку на доходи фізичних осіб:

- 11010100 – податок на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку у вигляді заробітної плати;

- 11010200 – податок на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу, що сплачується податковими агентами;

- 11010400 – податок на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку інших, ніж заробітна плата;

- 11010500 – податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування;

- 11010600 – фіксований податок на доходи фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю, нарахований до 1 січня 2012 року;

- 11010700 – надходження сум реструктурованої заборгованості зі сплати податку на доходи фізичних осіб;

- 11010800 – податок на доходи фізичних осіб із доходу у вигляді процентів;

- 11010900 – податок на доходи фізичних осіб із суми пенсійних виплат або щомісячного довічного грошового утримання, що оподатковуються відповідно до п. п. 164.2.19 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України.

 

Деклараційна кампанія-2018 набирає обертів

 

            З 1 січня 2018 року розпочалася кампанія декларування громадянами майнового стану та доходів, отриманих у 2017 році. Аби забезпечити належне її проведення працівники Кременецької ОДПІ всю свою діяльність спрямовують на налагодження партнерських відносин з платниками податків, створення сприятливих умов для подання громадянами декларації та сплати ними податків. Так, протягом січня-лютого поточного року кременчани подали вже 135 декларацій, задекларувавши при цьому доходів на загальну суму 3718,8 тис.грн.

            Фахівці Кременецької ОДПІ застерігають громадян, які прагнуть ухилитися від декларування доходів, і нагадують, що дарма окремі з них вважають, що його діяльність чи інші способи отримання прибутку залишаються поза увагою контролюючих органів. На сьогодні у розпорядженні податківців – сучасні електронні бази даних та налагоджений обмін інформацією з іншими контролюючими органами та держструктурами. Адже, не завжди поспішають декларувати свої доходи ті, хто отримує їх від надання індивідуальних платних послуг. Наприклад, від ремонту та здавання в оренду (найм) квартир, репетиторства, музичного супроводу, догляду за дітьми.

            Разом з тим процес декларування доходів передбачає не лише сплату податків але обов`язки держави щодо повернення частини коштів у разі використання платниками податків права на податковий кредит (податкову знижку).

            Для цього платник податку має подати річну декларацію з метою зменшення свого загального річного оподатковуваного доходу на суму деяких витрат.

            До складу податкової знижки включаються фактично понесені витрати протягом 2017 року (підтверджені документами), а саме: сплаченні кошти за навчання, страхові платежі за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення, здійснення витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій, на оплату державних послуг, пов`язаних з усиновленням дитини, повернення  фінансовим установам процентів за іпотечний кредит, тощо.

            Минулого року правом на отримання податкової знижки скористалося 155    громадян, яким повернуто понад 258.5 тис.грн.

            З початку поточного року цим правом скористалися  90 громадян, які отримали у вигляді податкової знижки 165,2 тисяч гривень.

            Кременецька ОДПІ звертає увагу громадян, що подати декларацію можна з понеділка по четвер з 9.00 до 18.00 год, у п`ятницю з 9.00 до 16.45 год, у суботу з 9.00 до 13.00 год до Центру обслуговування платників, який знаходиться за адресою м.Кременець, вул.У.Самчука,6 .

   Шановні громадяни! Не зволікайте, виконайте свій конституційний обов’язок – задекларуйте свої доходи!

 

        

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь