A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Щодо формування податкового кредиту

Дата: 13.03.2018 10:02
Кількість переглядів: 400

Щодо формування податкового кредиту

ДФС України повідомила, щодо реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних (далі – ПН/РК), реєстрацію яких було зупинено.

Так, відповідно до пункту 201.16 статті 201 ПКУ в редакції, чинній до 31.12.2017, реєстрація ПН/РК в ЄРПН могла бути зупинена у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у разі відповідності такої ПН/РК сукупності критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, встановлених відповідно до пункту 74.2 статті 74 ПКУ.

Згідно з пунктом 201.16.4 пункту 201.16 статті 201 ПКУ в редакції, чинній до 31.12.2017, ПН/РК, реєстрацію яких в ЄРПН було зупинено, реєструються у день настання однієї із таких подій:

а) прийнято рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН;

б) набрало законної сили рішення суду про реєстрацію відповідної ПН/РК.

Відповідно до внесених змін реєстрація ПН/РК в ЄРПН може бути зупинена в порядку та на підставах, визначених Кабінетом Міністрів України.

ПКУ доповнено пунктом 571, згідно з яким ПН/РК, реєстрацію яких у ЄРПН зупинено відповідно до пункту 201.16 статті 201 ПКУ, реєструються з урахуванням вимог пунктів 2001. 3 та 2001.9 статті 2001 та пункту 201.10 статті 201 ПКУ не пізніше 2 січня 2018 року.

Більш детально про реєстрацію ПН/РК реєстрацію яких зупинено та право платника податку на відображення податкового кредиту йдеться у листі ДФС України від 03.03.2018 №6443/7/99-99-15-03-02-17 «Про особливості формування податкового кредиту».

Особливості кампанії декларування у 2018 році

Декларувати свої доходи — це конституційний обов’язок громадян.

Відповідно до норм Податкового кодексу України (далі – ПКУ) громадян, які подають податкові декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація) розподіляються на дві категорії: осіб, які зобов’язані подавати річну декларацію, та осіб, які мають право подати декларацію добровільно.

З 1 січня 2018 року застосовується нова форма декларації, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 2 жовтня 2015 року №859 у редакції наказу Міністерства фінансів України від 06 червня 2017 року №556 (далі – Наказ №556). Наказом №556 впроваджено зміни законодавства щодо:

- реалізації права фізичними особами – підприємцям  (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов’язаних із провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат;

- визначення останнього базового податкового (звітного) періоду для фізичних осіб - підприємців, якими проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності;

- реалізації права на сплату сум податкового зобов’язання, нарахованого на суму боргу, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності за кредитом, що отриманий на придбання житла (іпотечний кредит), протягом трьох років починаючи з року, в якому задекларовано суму такого податкового зобов’язання.

Враховуючи вищезазначені зміни, в податковій декларації передбачено внесення відомостей до категорії платників (рядок 8 декларації) щодо осіб, які припинили підприємницьку діяльність протягом звітного (податкового) року, шляхом зазначення позначки «V» та визначення дати прийняття рішення про припинення. Такі декларації є ліквідаційними для даної категорії платників податків. Слід зазначити, що цю позначку повинні зазначати лише особи, які прийняли рішення про припинення у звітному (податковому) році, тобто дата прийняття такого рішення для декларацій за 2018 рік не повинна бути менше ніж 01.01.2017 та більше ніж 31.12.2017.

Додаток Ф2 декларації доповнено окремим розділом (розділ ІІ), в якому відображається інформація щодо амортизаційних відрахувань. При цьому відрахування відображаються окремо для кожної з груп 1 – 4, загальна сума яких відображається у розділі І додатку Ф2 декларації в даних документально понесених витрат.

Розділ ІІ декларації доповнено рядком 10.9.1, в якому відображається дохід та податкові зобов’язання, які розстрочуються платником податків відповідно до абзацу другого та третього п. п. «д» п. п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Кодексу. Разом з тим, платник податків разом з декларацією повинен надати заяву довільної форми, про що здійснюється відмітка у розділі «Доповнення до податкової декларації (подається відповідно до підпункту "д" 164.2.17 пункту 164.2 статті 164 розділу IV Кодексу)» декларації.

Щодо видачі ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями

та тютюновими виробами

 

Державна фіскальна служба України надала лист Регуляторно-правового департаменту від 19.02.2018 р. №358/99-99-01-01-18 щодо роз’яснення стосовно видачі ліцензій (переоформлення, проставляння відмітки про чергову сплату тощо) на роздрібну торгівлю алкогольними напоями і тютюновими виробами.

 

У січні платникам Тернопільщини відшкодовано за рахунок держави 29 млн грн податку на додану вартість

 

Протягом січня цього року 70 представників бізнесу регіону заявили бюджетне відшкодування з податку на додану вартість на розрахунковий рахунок в сумі 23 млн гривень. За січень 2017 року заявлено до відшкодування майже аналогічну суму – 22 млн гривень.

Як повідомив начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат, протягом січня цього року платникам податків області відшкодовано з Держбюджету грошовими коштами на розрахунковий рахунок 29 млн грн ПДВ.

Станом на перше лютого загальний залишок невідшкодованого на розрахунковий рахунок ПДВ становив 35 млн грн. Зокрема, 24 млн грн перебувають на стадії перевірок та процедурі бюджетного відшкодування згідно з вимогами Податкового кодексу України і відповідних нормативних документів та 11 млн грн – на стадії судового та адміністративного розгляду.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь