A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Особливості ввезення фізичними особами на митну територію України товарів у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі (крім підакцизних товарів та особистих речей)

Дата: 23.01.2018 08:27
Кількість переглядів: 487

Особливості ввезення фізичними особами на митну територію України товарів у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі (крім підакцизних товарів та особистих речей)

З 1 січня 2018 року змінилися правила оподаткування товарів, що ввозяться фізичними особами на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі через автомобільні та залізничні пункти пропуску. Мова йде про зміни в оподаткуванні ПДВ. Правила щодо сплати ввізного мита по ставці 10% залишились у чинній редакції Митного кодексу України (стаття 374).

Не оподатковуються податком на додану вартість операції з:

- ввезення товарів, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, фізичною особою, яка була відсутня в Україні більше ніж 24 години та яка в'їжджає в Україну не частіше одного разу протягом 72 годин.

Тобто мова йде про фактичні часові обмеження, в той час як  "безподатковий" поріг в 500 євро залишається без змін;

- ввезення товарів, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 50 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, фізичною особою, яка була відсутня в Україні менше ніж 24 години або яка в'їжджає в Україну частіше одного разу протягом 72 годин.

Є об’єктом оподаткування податком на додану вартість операції із ввезення товарів:

- сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 500 євро, при цьому базою оподаткування є частина їх сумарної фактурної вартості, що перевищує еквівалент 500 євро, з урахуванням мита, що підлягає сплаті;

- сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, але фізична особа, яка переміщує товар була відсутня в Україні менше ніж 24 години або в'їжджала в Україну частіше одного разу протягом 72 годин. Базою оподаткування у даному випадку є частина сумарної фактурної вартості таких товарів, що перевищує еквівалент 50 євро, з урахуванням мита, що підлягає сплаті.

Моніторити норми дотримання часових обмежень, а у разі перевищення – здійснювати адміністрування ПДВ та ввізного мита посадові особи митниць Державної фіскальної служби будуть на виконання статті 374 Митного кодексу. Згідно із законодавством, Держприкордонслужба, яка здійснює паспортний контроль у пунктах пропуску через державний кордон України, безпосередньо в процесі здійснення такого контролю має інформувати посадових осіб органів доходів і зборів про громадян, які в’їжджають в Україну частіше одного разу протягом однієї доби.

Правила оподаткування товарів, що ввозяться фізичними особами через повітряні пункти пропуску на державному кордоні України, не змінювалися. Безмитний поріг складає 1000 євро.

Якщо сумарна фактурна вартість ввезених товарів перевищує еквівалент 1000 євро, то у цьому випадку сплачується податок на додану вартість. При цьому базою оподаткування є частина сумарної фактурної вартості, що перевищує еквівалент 1000 євро, з урахуванням мита, що підлягає сплаті.

Нагадаємо, що Президентом України підписано Закон України №2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», прийнятий 7 грудня 2017 року Верховною Радою України.

30 грудня 2017 року Закон №2245 офіційно опубліковано у газеті Верховної Ради України «Голос України».

 

Звітують платники податку на прибуток

 

Відповідно до п. 137.4 ст. 137 Податкового кодексу (далі – ПКУ) податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених п. 137.5 ст. 137 ПКУ, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік.

Пунктом 137.5 ст. 137 ПКУ встановлено, що річний податковий (звітний) період встановлюється для таких платників податку:

а) платників податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), що сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році;

б) виробників сільськогосподарської продукції;

в) платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний (податковий) період, не перевищує 20 мільйонів гривень. При цьому до річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначеного за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), включається дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інші операційні доходи, фінансові доходи та інші доходи.

Згідно з п. 49.18 ст. 49 ПКУ податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює:

- календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя);

- календарному року для платників податку на прибуток для податкової декларації, яка розраховується наростаючим підсумком за рік, – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року;

- календарному року, крім випадків, передбачених підпунктами 49.18.4 та 49.18.5 п. 49.18. ст. 49 ПКУ – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

 

Єдиний внесок для членів фермерських господарств

 

Головне управління ДФС у Тернопільській області повідомляє, що у зв’язку із змінами, з 1 січня 2018 року члени фермерського господарства виключені із переліку, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Отже, за заявами про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, поданими членами фермерських господарств до органів доходів і зборів, Договори про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування органами доходів і зборів з 1 січня 2018 року не укладаються.

Більш детально щодо чинності Договорів, термін дії яких припадає на 2018 рік, за всіма видами соціального страхування; обов’язку поставки на облік в органах доходів і зборів членів фермерських господарств; визначення бази нарахування єдиного внеску членами фермерських господарств та щодо сплати єдиного внеску членами фермерських господарств йдеться у листі ДФС України від 12.01.2018 №1020/7/99-99-13-02-01-17 «Про надання інформації».

 

Доходи на суму понад 1 млн гривень у 2017 році задекларували 30 мешканців Тернопільщини

 

У 2017 році податкові декларації про отримані доходи подав 10871 мешканець області. Із загальної кількості 6026 декларацій подали громадяни, які зобов’язані були задекларувати свої доходи, та 4845 – громадяни, які  виявили  бажання   скористатися правом на податкову знижку.

Загальна сума самостійно нарахованих податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб становила 22 млн 64 тис. грн. Порівняно з 2016 роком вона збільшилася на 2 млн 859 тис. грн.

Доходи в розмірі понад 1 млн грн на загальну суму 79,7 млн грн задекларували 30 осіб. Основними джерелами доходів мільйонерів є:

- продаж нерухомого та рухомого майна (9 громадян);

- спадщина чи дарування (6 громадяни);

- іноземні доходи (1 громадянин);

- інвестиційний прибуток (1 громадянин);

- незалежно-професійна діяльність (1 громадянин);

- здача в оренду рухомого чи нерухомого майна (2 громадяни);

- інші доходи (10 громадян).

За результатами декларування мільйонери мають додатково сплатили 2 млн 569,8 тис. грн податку на доходи фізичних осіб та 428,2 тис. грн військового збору.

Нагадаємо, що з 1 січня 2018 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних у минулому році.

 

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь