A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Як оздоровитись за кошти Фонду?

Дата: 20.11.2017 08:27
Кількість переглядів: 393

 


«Твоє здоров’я — це результат любові до самого себе, - чи раз подумки отак собі дорікали, сидячи в чергах до лікаря. – хіба не краще було б раніше пройти обстеження, вчасно зайнятись профілактикою. Хоча б прислухатись до власного організму, який завжди дасть знати, натякне на якісь проблеми ще до того, як вони поглибляться»… Біда наша в тому, що ми вперше замислюємося про своє здоров’я лише тоді, коли починаємо втрачати його, коли вже „пробуксовує” механізм і потрібно думати про його налагодження.
Уміння проводити життя – це, насамперед, уміння не вкорочувати його, казала Ольга Богомолець. У цій істині мене переконала жінка, з якою я познайомилась у тій же черзі до лікаря. Вона, 75-літня пані Флора, допомогла мені зрозуміти, що таке здоров’я. І фізичне, і духовне. У свої роки вона виглядала не так досконало, як гармонійно. Коли починала говорити, усі її зморшки одразу зникали. І що цікаво – вона уникала розмов зі своїми однолітками, які постійно жалілися на свої болячки та хвороби. Та із сином сталася біда – переніс операцію на легенях. І вийти з важкого стану допомогла реабілітація в санаторії, яку порекомендували спеціалісти. Адже за кошти Фонду соціального страхування можна оздоровитись з багатьма діагнозами. Та про таку можливість знають не всі. 
Саме тому цікавимось у начальника відділу експертизи тимчасової непрацездатності управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області Любові Федорівни Берези, за якими профілями медичної реабілітації можна отримати путівку в медичних закладах області? 
- Відновлення працездатності та швидке повернення застрахованої особи до роботи - першочергові завдання, що вирішуються Фондом. Саме тому, працівники після видужання можуть отримати послуги з відновлювального лікування, зокрема, путівки, придбані за кошти Фонду, безпосередньо із стаціонару лікувально-профілактичного закладу. Насамперед, за такими профілями реабілітації, як: хворих після гострого інфаркту міокарда, пролікованої нестабільної стенокардії, операцій на серці та магістральних судинах; хворих після гострих цереброваскулярних порушень (інсульти, транзиторні ішемічні атаки); хворих після оперативних втручань на органах травлення; хворих після операцій на органах руху (ортопедичних, травматологічних при дефектах та пороках розвитку хребта, ендопротезуванні та реендопротезуванні, реплантації кінцівок); хворих з порушенням обміну речовин та захворюваннями ендокринної системи; хворих після перенесених опіків; хворих після перенесених операцій на легенях, в т.ч. з приводу гнійних процесів нетуберкульозного характеру; хворих після хірургічного втручання на органах сечостатевої системи і після оперативного та інструментального видалення каменів з нирок та сечових шляхів, ударно-хвильової літотрипсії; медико-психологічна реабілітація постраждалих учасників АТО.
Хворих направляють на лікування в реабілітаційні відділення санаторно-курортних закладів відбіркові комісії медзакладу, в якому хворий перебуває на стаціонарному лікуванні, за наявності показань та відсутності протипоказів до такого лікування. Рішенням цієї комісії видається безоплатна путівка терміном на 24 дні. На період лікування в реабілітаційному відділенні медзаклад видає хворому листок непрацездатності, який оплачується з коштів Фонду.
- Чи можуть пройти подібне лікування в санаторіях вагітні жінки з порушенням перебігу вагітності, бо останнім часом жінки важко виношують.
- Вагітні жінки з порушеним перебігом вагітності в термін вагітності з 12 до 32 тижнів направляються жіночою консультацією в період відпустки – без видачі їм листка непрацездатності.
Крім того, Фонд забезпечує реабілітаційним лікуванням дітей віком від 4 до 18 років, які хворіють цукровим діабетом. Діти направляються в санаторій (курорти Трускавець, Моршин, Миргород) в супроводі одного із працюючих батьків. Листки непрацездатності за період догляду на час лікування в санаторії матері чи батьку не видаються - їм в оздоровниці надаються безкоштовно послуги із проживання та харчування. Слід зазначити, що кожен санаторій має розроблене Положення про порядок відбору та направлення застрахованих осіб на лікування.
- Які документи необхідно зібрати для виділення путівки?
- Необхідно надати до медзакладу документ, що підтверджує особу, довідку з місця роботи «Для отримання путівки в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу за рахунок коштів Фонду», завірену в районному чи Тернопільському міському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду у Тернопільській області. Із собою в санаторії мати заповнену путівку, виписку з медкарти стаціонарного хворого та відкритий листок непрацездатності. Після повернення із санаторію необхідно за місцем отримання путівки представити зворотній талон до путівки. Листок непрацездатності за період перебування в санаторії варто здати за місцем роботи для отримання допомоги з тимчасової непрацездатності.
Наразі опрацьовується питання щодо надання послуг із медичної реабілітації за вільним вибором застрахованої (працюючої) особи реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу безпосередньо застрахованою особою (за принципом «гроші ходять за людиною»). Після самостійного вибору хворим реабілітаційного відділення управління Фонду укладає тристоронній договір, на підставі якого застрахована особа отримає належне відновлювальне лікування, а санаторій отримає від Фонду відшкодування витрат за фактично надані послуги із реабілітаційного лікування.
- Кажуть, що здоров’я — це єдине благо, яке кожен може відібрати у себе сам. Варто замислитись над тим, бо коли вже почалися проблеми зі здоров’ям, варто зробити все для того, аби хоч не погіршити ситуації...
- Так, якщо травмі чи хворобі не вдалося запобігти, в першу чергу потрібна максимальна і ефективна реабілітація для того, аби повернутися якнайшвидше до активного життя. Щодо цього тісно співпрацюють структури виконавчої дирекції Фонду в області з головними лікарями лікувально-профілактичних закладів, докладаючи усіх зусиль, аби людина не стала інвалідом на все життя, оздоровилась, змогла хоч частково відновити свою працездатність. Бо за результатами аналізу щотижневого моніторингу видачі листків непрацездатності, за 10 місяців 2017 року медичними закладами області видано 61,5 тисячі листків непрацездатності на майже 673 тисячі календарних днів. На виплату допомоги з тимчасової непрацездатності Фондом виплачено 59,2 млн.грн. Серед працюючих жителів області є чимало таких, термін тимчасової непрацездатності в яких перевищує 60 і більше днів – аж до визнання їх інвалідами. 
- Здоров’я – це неоціненний скарб, який при допомозі коштів Фонду можна зміцнити і примножити. Прийде час, казали ще древні ескулапи, коли головною метою лікаря буде збереження здоров’я людей, а не намагання лікувати їх, коли вони захворіли. 
- Сьогодні кожна людина має право очікувати допомоги від нашої медицини, від всіх тих, хто покликаний боротися за збереження і зміцнення здоров'я людей. І в той же час охорона власного здоров'я — це обов'язок кожного. Адже коли розтрачене здоров’я, кращі роки життя йдуть на лікування, страждає сім'я, суспільство. Чи не простіше з ранніх років слідувати рекомендаціям профілактичної медицини?

Зоряна Тернова

 

Світлина від Управління  ВД ФСС в Тернопільській області.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь